...

Căutare avansată

Locurile de muncă ale viitorului: 5 abilităţi de care vei avea nevoie

29-01-2019 Diversitate
...

Dacă ai mai mult de 18 ani, îți amintești cum era fără smartphone. Fără aplicații de taxi. Fără internet. Cum ar fi trebuit să mergi la bibliotecă pentru o lucrare științifică. 

Însă, în ultimele 2-3 decenii lucrurile s-au schimbat simțitor. Am fost aproape copleșiți de tehnologie și ceea ce e azi un must era dificil de imaginat 15 ani în urmă. Iar până în 2030, milioane de joburi vor deveni complet automatizate, scrie Crimson Education.

Iar asta înseamnă că licența sau calificarea ta ar putea deveni învechite și va fi nevoie să-ți adaptezi skillurile și cunoștințele la ce va cere piața muncii. Pentru că joburile din viitorul apropiat vor cere inovație și gândire critică, iar munca fizică, munca la greu, va fi lăsată în seama mașinilor. 

N-am zis-o noi, nu suntem futuriști, o zic specialiștii:  uite la ce lucrează acum unele universități din US. Iar mai jos ai o listă de abilități care vor fi dezirabile sau necesare în viitor:

...

# Flexibilitate și capacitate de soluționare a problemelor

Problemele moderne vor cere soluții moderne. Va fi nevoie de flexibilitate pentru că lucrurile se schimbă rapid și multe dileme apărute vor fi noi și nemaivăzute. Din fericire, skillurile menționate pot fi învățate și deprinse. 

# Gândirea critică

Tehnologia va automatiza multe din muncile existente, dar nu va putea gândi pentru tine (cel puțin, nu în viitorul apropiat). De aceea, va trebuie să gândești critic, să pui la îndoială, să cauți surse veridice și să eviți pseudo-cunoștințele.

# Creativitate

Trebuie să recunoaștem, undeva există frica că în viitor roboții ne vor fura joburile. De aceea, cu cât munca ta implică mai multă creativitate, cu atât mai prețios devine ceea ce faci. Roboții sunt buni la diagnoză și calculare, dar nu la creare, iar gândirea abstractă e un as în mînecă.

# Comunicare, deschidere, interacțiune cu oamenii 

Partea de comunicare și emoție e foarte importantă, iar soft-skillurile nu sunt un lucru atât de ușor de găsit. Să te înveți să asculți, să interacționezi cu oamenii, să colaborezi cu ei e o abilitate prețioasă. Învață-te să faci asta.

# Cunoștințe interdisciplinare

Doar nu crezi că îți vei face munca într-un domeniu foarte strict delimitat, nu? Va fi nevoie (deși e valabil și acum) să știi să extragi informație veridică din mai multe domenii, care uneori nici nu au legătură cu ce faci, iar cititul e cel mai bun aliat în asta. 


Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă