...

Căutare avansată

Liberté, égalité și cu fraternité la locul de muncă

14-07-2020 Diversitate
...

 

14 iulie, deci. Ziua Franței, carevasăzică.

Revoluția franceză de la 1789 a avut atâta impact asupra lumii, asupra gândirii și ideilor politice, asupra evenimentelor epocilor care au urmat, încât ar fi păcat să ignorăm șansa de a vorbi un pic despre ea, în context profesional, firește.

Liberté, égalité, fraternité, mon ami, așadar.

Cât de liber, egalitar și în spiritul fraternității trebuie să fie locul nostru de muncă?

Merită să ne punem întrebarea asta într-o epocă în care egalitatea este invocată peste tot, fără menajamente și frână de limbă, în care șefofobia este mai dezvoltată decât competențele celor care o au și în care pentru orice problemă individuală se găsește cel puțin un vinovat extern.
Nu de alta, dar unii oameni chiar vor să muncească; eficient, onest, fără aventurări ideologice, iar o abordare sistemică ar putea favoriza găsirea celei mai bune soluții.

 

Manager Achiziții / Vânzări pe piața Franceză

 
 

Un loc de muncă egalitar, deci, ar fi cel în care toată lumea are același aport la demersul de producție – oricare ar fi el – are sarcini egale, recunoaștere egală, dispune de instrumente egale și nu există superiori și inferiori. Pe scurt, toți sunt egali.

Deși teoretic nimeni nu este lăsat în urmă sau desconsiderat și, tot teoretic, asta sună bine, un astfel de sistem pune probleme.

Una dintre ele ar fi, potrivit SmallBusiness, absența unui lider care să planifice, să organizeze și să centralizeze eforturile și priceperile angajaților.
Între angajați, care, teoretic, ar trebui să conlucreze în spiritul celei mai sfinte sinergii, se pot naște disensiuni din simplul motiv că oamenii și nu doar, organismele vii, au tendința de a se organiza în ierarhii, aici fiind vorba de o tendință veche de când lumea și automat se va prefigura un lider în echipă, chiar dacă informal, și nimic nu garantează că el nu va face, la fel de informal, abuz de putere.

Ai putea vedea filmul Împăratul muștelor dacă vrei, e tare grăitor în acest sens, dar e unul nu prea vesel, așa că îți recomandăm să te uiți nu înainte de somn chiar.

Cei de la Hrcsuite confirmă și ei ideea, spunând că liderii naturali oricum se vor ivi. În aceste condiții, întrebarea se impune de la sine – „de ce să ne facem o problemă în plus, contrazicând natura însăși?”

 

Operatori Call-Centru (vorbitori de limbă franceza) @ATDtechnologiesOamenii sunt diferiți, mereu au fost – unii mai leneși, alții mai harnici, unii mai conștiincioși, alții mai lăsători, unii mai creativi, alții mai raționali, unii mai visători, alții mai practici, unii mai autoritari, ații mai servili și toți, absolut toți au un loc sub soare dacă sunt corect plasați și puși să se completeze, iar punerea tuturor într-o oală comună, urmată de un „gata, băieți, de azi sunteți toți egali!”, nu prea pare o soluție bună.

Cu toate astea, dacă s-ar opta pentru un astfel de sistem, cei de la resurse umane ar trebui să acorde atenție în primul rând, la angajare, dimensiunii morale a cadidaților, pentru ca cel puțin să se încerce prevenirea situației când unul sau mai mulți decid să nu muncească prea mult în condițiile în care oricum vor avea același salariu și aceeași recunoaștere la final.

Tu ce viziuni ai? Cum îți dorești să fie mediul în care lucrezi?

 

Profesori de limbă engleză, germană, franceză, rusă, spaniolă, italiană @ Oratorica

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
2
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online