...

Căutare avansată

La o lună de izolare și carantină, apar roade.

13-04-2020 Diversitate
...

Dacă-ți aduci aminte – iar tu îți aduci aminte, că ești tânăr ca Făt Frumos și viguros ca bugetul alocat anul ăsta pentru deszăpezire – vorbeam, la începutul epocii izolării casnice, despre descoperire de sine și reprofilare.

Ok, uite-aici.

Concomitent cu amintirea acelui articol, găsim pe TheLadders concluziile unui studiu care indică legătura dintre dorința noastră de a poseda ceva și măsura în care același lucru este posedat și de alții.

Dacă, deci, îți dorești o anumită mașină și descoperi că mai toți au aceeași mașină, s-ar putea ca dorința ta să scadă drastic.

Ideea ar fi că tindem spre unicitate.

Nu-i rău, dar hai să ne mai gândim la o chestie. Să fie dorința de unicitate singurul motor al căutărilor și eforturilor noastre? Dacă așa o fi, atunci suntem periculos de vulnerabili și dependenți de opțiunile mediului și de dinamica lor.

Mulți vor să fie milionari. Milionari sunt puțini. Dacă toți însă ar fi milionari, nu-i exclus ca tu să nu mai ții morțiș să o faci, poate ai vrea să fii un artist răvășit și însingurat. Dacă toți ar fi artiști răvășiți și însingurați, poate ți-ai dori să depășești condiția financiară adiacentă și să ai mai mult, dacă nu chiar să fii milionar.

Mulți voiau să lucreze de acasă – așa cum puțini își permiteau – și să aibă ceainicul mereu alături. Acum, când majoritatea asta face, lumea vrea la lucru.

Mulți voiau să aibă timp să doarmă cât le poftește melatonina. Astăzi lumea adoarme spre dimineață, se agită și n-are chef de somn.

Mulți vor să vorbească frumos până nimeresc într-un mediu în care chiar se vorbește frumos și, brusc, înjurăturile și graiul nuanțat cu câteva tonuri nu mai sunt chiar atât de strașnice.

E dificil, așadar, să negăm corelația pe care o evocă studiul.

Ceea ce merită să ne întrebăm, totuși, este dacă nu cumva avem puterea de a găsi o motivație de altă natură decât socială pentru a face alegeri. Oare nu există undeva în noi o dorință profundă, un impuls intim care, indiferent de cât de împărtășit ar fi și de alții, ar rămâne la fel de puternic? Ceva care ne pune în valoare nu atât distonanța socială, cât comunicarea cu lăuntricul.

Revin la regăsirea din carantină.

Cineva dintre prietenii de Facebook tot mai des postează picturi pe care le face stând acasă și chiar pare să-i placă ce face!

Alții poate s-au trezit că-s bucătari nu tocmai răi.

Alții s-or fi apucat de scris.

A trecut cam lună din epopeea izolării.

Tu ai descoperit ceva interesant?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
11
0
1

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online