...

Căutare avansată

La job fiind, prin șefi cutreieram

02-07-2019 Pentru aplicanți
...

 „ - Ascultă, bâzdâganie șefuloasă, care-i problema ta de fapt?”...
  „ - Ei, șefu’, care-i treaba, e bine-așa sau o dăm mai la stânga?”...
 „ - Bună ziua... alo? Alo, bună ziua, da... da... nu contează cine-i la telefon, lăsați asta, eu voiam doar să vă întreb ce părere aveți desre un anume Sălărel Sclavagiu. E nou în companie din câte știu, da...”

Ei bine, sunt multe feluri în care poți să ceri feedback angajatorului tău. Motivele pentru care ai vrea să o faci sunt la fel de multe și îți aparțin, fie că îl suspectezi  că nu te place, fie îl suspectezi că te place prea mult, fie că vrei realmente o evaluare a performanțelor tale.

Eu sunt un disprețuitor de meserie al Cum să-urilor și Cum să nu-urilor, astfel că dacă aș simți brusc o pornire să cer feedback... probabil aș bea un ceai și mi-ar trece, sau ceva de genul.

Totuși ceea ce spune Gabriel Shaoolian, fondator al Blue Fountain Media, s-ar putea să găsești util, mai ales dacă simți că ai nevoie de niște repere din exterior în sensul ăsta. Și dacă tot e să luăm repere, măcar să le luăm de la cineva cu vreo douăzeci de ani de experiență în manageriat și lucrat cu tot soiul de angajați.

Alege locul și timpul potrivit.

Mda, eram la cămin, în Iași, prin anul I de master, și m-am dus jos, la parter, în cabina paznicului să-l întreborog dacă ar putea să înnopteze cineva la mine, ceea ce nu este permis, de fapt. Mi-a trântit un NU categoric și dureros. Eu, de fapt, făcusem abstracție de faptul că tot acolo, în cei patru metri pătrați ai cabinei, cu o înălțime de vreo doi metri și un rânjet pe măsură, teoretic complet neneglijabil, stătea, pe lângă paznic, și cel mai mare lingău al căminului, care raporta totul administratorului. La scurt timp după, am vorbit doar cu paznicul și mi-a permis (tare de treabă om), dar mi-a sugerat că în lume undeva mai sunt resurse de tact și aș putea să mă duc să-mi mai fac rost de vreo două pungi.
Aici, deci, toată considerațiunea mea pentru domnul Shaoolian.

El spune că pentru a avea șansa unui dialog bun, util, trebuie să ai grijă să nu deranjezi omul și să nu fii perfect inoportun. E necesară stabilirea din timp a unei întâlniri de vreun sfert de oră, având deja conturate și aspectele abordării. E nevoie de exactitate pentru a nu discuta despre tot și nimic, ci despre câteva paliere relevante și de interes imediat ale activității tale. Îi scrii șefului un mail, îți anunți intențiile și purcedeți la treabă.

Pune feedback-ul în practică.

Arată-te dispus, dacă nu chiar dornic și nerăbdător să schimbi ce-ți spune omul că trebuie să schimbi și să dai curs sugestiilor sale, adică efectiv să aplici tot suportul teoretic pe care ți-l furnizează angajatorul în sesiunea voastră intimă și drăguță de feedback, or ăsta nu se dă pentru amorul propriu, ci pentru creșterea reușitelor tale și, implicit, ale companiei în care lucrezi.
Notează-ți ceea ce-ți spune șeful și stabiliți niște termene în care îți propui să crești până la nivelul sau altitudinea dorită și cerută.

Cere feedback în mod continuu.

Fără să aștepți perioadele fixe de evaluare, care pot, de altfel, în anumite medii, nici să nu existe, cere feedback – spune Gabriel Shaoolian – după un proiect sau la un final de săptămână. Fă din obținerea feedback-ului un proces continuu, care efectiv să susțină și să subîntindă evoluția ta în calitate de angajat și om care vrea (vrea, nu?) să facă lucruri bune și frumoase la locul de muncă.

Firește, toate condițiile de mai sus sunt circumscrise de condiția primordială că ai un angajator competent, nefrustrat, ajuns de cerebel și care îți vrea, în fond, binele, iar să pornești de la premisa asta e mereu o provocare periculoasă.

Totuși, dacă simți că e cazul tău, mult spor și zile fericite la locul de muncă îți urez, iar eu mă duc să-mi fac un ceai, că mă împunge ceva puțin în glanda feedbackului...


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium