...

Căutare avansată

Joburi pe care și le doresc părinții pentru copiii lor și trenduri

19-08-2020 Date Statistice
...

Azi vorbim despre cromozomul profesional și transmiterea lui pe cale ereditară.

Există familii în care, la scurt timp după concepție, este stabilit nu doar sexul copilului, ci și profesia lui. Părinții știu, părinții pregătesc terenul, părinții elimină orice parazit volitiv care se dezvoltă în copil în cursul creșterii sale și sunt convinși că fac bine ceea ce fac.

Un studiu din SUA de altfel, prezentat de TheLadders, sugerează că 75% dintre părinți știu ce vor deveni copiii lor când vor crește mari, iar 50% dintre părinți declară că nu vor ca, pe viitor, copilul lor să fie condamnat la opt ore de birou.

Cele mai dorite direcții profesionale de către părinți pentru copiii lor sunt domeniul STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), medicina și industria alimentară.

23% dintre respondenți își vor odraslele în construcție, agricultură, în mediu sau în artă.

21% visează, în numele copiilor, la cariere sportive sau în educație.

Cele mai nedorite meserii ar presupune contabilitate, lucru în media și în administrație, avocatură sau business.

Pe de altă parte, avem un top, relevant pentru țările dezvoltate din America de Nord și de Sud, din Europa, Asia și Oceania, al celor mai râvnite meserii de înșiși lucrătorii care se aventurează în bazinele profesionale:

  1. Ingineri software și developeri;
  2. Ingineri electroniști;
  3. Ingineri mecanici;
  4. Asistenți medicali;
  5. Doctori;
  6. Ingineri civili;
  7. Ingineri electrici;
  8. Contabili:
  9. Analiști de date în IT;
  10. Manageri inginerie.

Pe domeniul ingineriei și medicinei la o adică, observăm o suprapunere substanțială a planurilor de viitor ale părinților și a alegerilor lucrătorilor.

Ceea ce nu știm este dacă a apărut întâi oul sau găina: părinții fac planuri pentru copii în funcție de ce văd că e în trend sau trendul este cel care este pentru că, acum mai mulți ani, hoarde de părinți au prevăzut viitorul.

Dat fiind că lucrurile s-au schimbat și au evoluat amețitor de rapid, e greu de crezut că, acum douăzeci sau treizeci de ani, atât de mulți oameni erau atât de vizionari schimbând scutece, deci probabil părinții își doresc pentru copiii lor joburi care astăzi sunt bine plătite, fără să aibă vreo garanție în legătură cu ce va fi cu lumea asta atunci când odorurile mamei vor fi crescut.

În rest, poate fi vorba de ambiții nesatisfăcute care se vor materializate prin intermediul copiilor, presiunea gurii lumii, tradiția familială sau alte motivații mai mult sau mai puțin prejudicioase.

Jobs.diez îți recomandă ca, dacă, indiferent de gradul de binecuvântare al părinților, rudelor, trendurilor, te ademenește vreo meserie pe care știi că ești în stare și vrei să o practici demn și calitativ, fă-o; nici nu știi ce va fi și cum va fi peste câțiva ani.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
4
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online