...

Căutare avansată

Jobul și optimismul optim

04-12-2019 Pentru aplicanți
...

În piesa „O lume nebună, nebună de tot”, Caddy din B.U.G. Mafia spune „de la viață trebuie să te aștepți la bine, dar să fii pregătit pentru necazul care vine”, iar eu mă întreb cât de compatibile sunt cele două optici.

Dacă te pregătești pentru necazul care vine, mai ai putere sau timp să te aștepți la bine? Sau dacă te aștepți la bine, mai poți admite varianta necazului?

Par a fi două viziuni cumva întrucâtva exclusiviste.

Prima dintre ele, cea cu așteptatul binelui, este cunoscută ca Optimism Bias, sau biasul optimistului (bias înseamnă eroare de judecată, una fundamentată irațional). Este varianta mai științific formulată a ceea ce știm că înseamnă gândirea pozitivă.

Cea de-a doua ar însemna, cel mai simplu spus, precauție – să fii conștient de riscuri și să iei măsuri.

Nu sunt în măsură să-ți spun cum să-ți trăiești viața – adoptând prima sau a doua persepctivă –, dar sigur pot să-ți spun că, atunci când vine vorba de unele chestii practice cum ar fi managerierea, angajarea sau dezvoltarea unei afaceri, Thebalancecareers.com sugerează calea a doua, or cine are chef de deziluzii și eșecuri în ajun de Crăciun?

Angajare: în loc să crezi pur și simplu că va fi totul bine și vei face angajările potrivite oricum, mai bine stabilește niște criterii exacte, tehnice de selecție pentru toți candidații și, în plus, mai cere eventual și sfatul unor oameni care se pricep foarte bine la treaba asta.

Administrarea afacerii: cercetează bine piața și bazează-te pe fapte concrete atunci când îți evaluezi șansele de reușită, învingând tentația (dacă este) de a spera că lucrurile se vor aranja singure.

Gestionarea relației cu angajații: nu te aștepta ca litigiile și conflictele să se rezolve de la sine. Dacă e ceva de rezolvat, de confruntat, de clarificat, fă-o în acord cu cele mai palpabile realități. în plus, Thebalacecareers îți recomandă chiar să elaborezi un regulament, un cod de etică a angajatului și să-l folosești în calitate de crez profesional.

O altă problemă a optimiștilor cronici, pe lângă dificultățile practice pe care le-ar comporta ignorarea realității, este – potrivit Bigthink.com – posibilitatea dezamăgirii și a insatisfacției în raport cu venitul, în cazul în care au avut inițial impresia că deschiderea propriei afaceri i-ar îmbogăți brusc și mult.

Pe de altă parte, optimismul – spune Tali Sharot, cercetătoare în neurologie la University College London, citată de același Bigthink.com – are părțile sale luminoase, printre care oferirea unei stări emoționale mai bune (reduce stresul și anxietatea) decât în cazul altor persoane, fie pe timp de succes, fie pe timp de eșec, sau caracterul său profetic, predispunând persoana la succes.

Ce este cu adevărat deconcertant în toată treaba asta cu optimismul, este că la finalul articolului ne alegem cu două viziuni opuse despre același fenomen. Pe de o parte, optimismul și biasul aferent nu fac bine, pe de altă parte, ele pot fi utile.

Concluzia ar fi că cea mai bună soluție este coroborarea optimismului (care e bun pentru minte și sănătate) cu acțiuni concrete și evaluări corecte ale realității (bune pentru dimensiunea practică), deși, din nou, dacă optimismul este un soi de profeție, poate că predispune și la acțiuni concrete prin însăși natura sa.

Ok... după ce l-am citat pe Cadyy, la început, și am pornit o întreagă exegeză a optimismului, nu mai bine îl cităm pe Eminescu (nu spera și nu ai teamă) și ne luăm de-o grijă?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online