Căutare avansată

Jobul de vis: în Suedia s-a deschis un loc de muncă unde ești plătit să nu faci nimic

14-03-2019 Diversitate
...

Artiștii elvețieni Simon Goldin și Jakob Senneby din Gothenburg au creat jobul perfect: nu trebuie să faci nimic și nu contează deloc ocupația ta în timpul liber. Pe care-l vei avea din plin. Conform descrierii, fericitul angajat va avea un salariu de circa 2300 de euro pe lună, cu o creșterea anuală de 3,2%. 

Care sunt cerințele față de „eternul angajat”, așa cum îl numesc creatorii acestei idei? Doar ca angajatul să vină la locul său de muncă, stația de tren Korsväge (aflată la moment în construcție) și să aprindă becul care-i semnalizează prezența - la venire și la plecare. Și atât!

La venirea la „muncă”, angajatul trebuie doar să facă acest check-in, prin aprinderea becului fluorescent de pe platforma de trenuri, după care poate face orice-i poftește inima - să meargă la teatru, în parc, acasă ca să doarmă. O altă condiție cerută este ca persoana să nu fie angajată în altă parte. La sfârșitul zilei, angajatul trebuie să revină înapoi și să stingă luminile aprinse dimineață. 

Jobul prevede, ca orice alt job legal, un concediu anual și o pensie. Deși pare o idee ruptă dintr-un film art-house sau prea absurdă ca să fie adevărată, conceptul din spatele proiectului este unul cât se poate de real. Cei doi artiști vor să exploreze ideea de timp, de productivitate și de continuu progres al lumii contemporane. „În era automatizării în masă și a inteligenței artificiale, permanenta frică a multor oameni devine faptul că vom deveni ușor de înlocuit de către mașini și vom deveni toți ca acest viitor angajat la Korsvägen.”

Vestea mai puțin bună e că jobul se va deschide abia în 2026. Mai multe informații poți vedea aici.


Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Job Premium