...

Căutare avansată

Job, dragoste și șotii cupidonice

14-02-2020 Diversitate
...

Dragostea la locul de muncă, deci...

Ai cumpărat vreodată un buchețel de flori de la vreo băbuță din stradă mai mult de dragul cumpărării propriu-zise decât de drag de florile alea cvasi-ofilite? (nu, nu aici fac legătura cu dragostea, te rog frumos... citește mai departe).

Deci ai cumpărat? E un lucru bun, nu? E o faptă bună, vreau să zic. Ai cumpărat și parcă ți-ai dori undeva cumva să afle cineva că ești un suflet teoretic nobil și ai ajutat o bătrânică. Să spui, însă, să postezi despre treaba asta, anulează toată noblețea, e dezgustător, ostentativ, ipocrit și fariseic. Dar parcă-parcă speri că cineva a văzut, de undeva de după un colț, gestul tău plin de maicoterezism și a apreciat.

Ei bine, cam asta se întâmplă cu dragostea la locul de muncă. Teoretic nu prea vrei să se afle, dar, la fel de teoretic, vrei.

Mă rog, cel puțin asta mi s-a întâmplat mie atunci când a fost să fie – nu declaram și nu făceam nimic public, dar nu mă deranja dacă dădeam cumva conștient de bănuit celorlalți. Era palpitant.

Atunci când o relație personală nu sabotează bunul mers al lucrurilor în companie, iar voi vă păstrați profesionalismul, n-ar trebui să fie o problemă. O confirmă și Forbes care, de altfel, încurajează relațiile la locul de muncă, ale căror eficiență și calitate pot fi subîntinse inclusiv de faptul că, la job, poți vedea omul în varii condiții și stări, îi poți observa comportamentul, umorul și poți înțelege dacă-ți place și-ți convine ce vezi.

De altfel, o statistică citată de Transparency.Kununu spune că, acum doi ani, 36% dintre americani erau implicați în relații cu cineva de la locul de muncă (tendință în scădere, apropo, poate inclusiv din cauza delirului social marca MeToo, subiect la care nu zăbovesc mult, dar în legătură cu care nu pot să nu spun măcar un singur lucru: dacă cineva ți-a făcut un avans sau vreo propunere, iar ție acel cineva nu-ți place, asta nu înseamnă în mod automat că e hărțuire sexuală).

Există câteva aspecte cărora, sugerează Mindtools, ar trebui să le acorzi niște atenție sporită atunci când te iei și te autointroduci într-o relație la locul de muncă:

Considerentele de ordin legal, or, în anumite regiuni ale globului, ar putea exista  efectiv legi care reglementează relațiile de natură erotică.

Politicile HR ale companiei, dacă nu legile statului, ar putea avea ceva de spus în legătură cu intențiile tale de a-ți amesteca lichidele cu cineva de prin imediata apropiere profesională.

Cultura organizațională ar fi bine să fie structurată în spiritul unei deschideri care să permită apropierea erotică de cineva.

Convino cu partenerul asupra gradului de confidențialitate și discreție pe care îl manifestați în raport cu relația voastră.

Fii pregătit să fii bârfit. Nu aștepta vreun șef la fel de fragil emoțional ca și tine să intervină și să acuze lumea de discriminare prin bârfă – asumă-ți posibilitatea.

Asumă-ți, de fapt, totul – și alea bune, și alea rele – și, dacă tot a decis Cupidon că are chef de ceva palpitant (că așa e, ziceam și mai sus) și s-a luat de tine, devenind mai mult Gopidon decât Cupidon, aruncând, din pirostrii și spărgând semințe, săgeți prin oficiu, păi ia tot ce-i mai frumos din ceea ce urmează să trăiești. Merită.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online