...

Căutare avansată

Islanda interzice ca femeile să fie plătite mai puțin ca bărbații începând cu 1 ianuarie 2018

04-01-2018 Ce spune Legea
...

Islanda a devenit prima țară în care egalitatea salarială a devenit lege. Astfel, toate firmele care au mai mult de 25 de angajaţi sunt obligate să obţină un certificat care să demonstreze că asigură acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă executată, indiferent de sex, etnie, orientare sexuală sau naţionalitate, scrie agora.md.  

Prevederea a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018 și se aplică atât pentru angajaţii privaţi, cât şi pentru cei de la stat. Nerespectarea legii va fi pedepsită prin impunere de amenzi, estimate la aproximativ 500$ pe zi pentru încălcare.

Legea nu presupune că cei care fac aceeași muncă trebuie să fie plătiți cu aceeași sumă. Angajatorii își păstrează dreptul să plătească angajații diferit în dependență de factori precum experiența și performanța acestora. Totuși, companiile trebuie să demonstreze că diferența dintre salarii nu este cauzată de discriminare pe baza genului, spune CNN.

Conform unui studiu realizat de către World Economic Forum, femeile sunt plătite mai puțin decât bărbații în fiecare țară din lume. La nivel mondial însă, experţii estimează ca sunt necesari cel puţin 100 de ani pentru ca diferența de salarizare dintre femei şi bărbaţi să fie eliminată.

În Republica Moldova femeile câștigă cu 647 de lei pe lună mai puțin decât bărbații. Adică, pentru munca depusă, o femeie este remunerată cu un salariu care constituie aproape 87% din plata primită de un bărbat.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online