...

Căutare avansată

Irina Batîri, despre cum să renunți la funcția de Director și să devii Python Developer

31-07-2020 Interviuri
...

Irina a lucrat peste 10 ani în cadrul unei companii din Republica Moldova. A crescut de la consultant junior la director executiv, iar într-o zi a spus STOP și a întors privirea spre development. A făcut câteva cursuri în programare și acum muncește în calitate de Python Developer în cadrul companiei EBS Integrator. De ce a renunțat la funcția de director executiv, ce greutăți a întâmpinat la noul job și cum au primit-o băieții din echipa sa, citește în interviul de mai jos.

 

# Irina, de ce ai schimbat funcția de Director pe cea de Python Developer?

Irina: Am făcut acest lucru din mai multe motive. La un moment dat am înțeles că activitatea mea ține preponderent de aplicarea soft skills (scrierea de oferte și negocieri cu clienții, aspecte administrative, etc.) și nu vedeam o finalitate în lucruri, când știi că totul e făcut și există un rezultat palpabil. Desigur că oferta poate fi scrisă, clientul poate fi atras, dar finalitatea e cash-flow-ul și dacă cifrele nu corespund targetului, înseamnă că finalitatea nu este atinsă.

La jobul precedent aveam posibilitatea să aplic hard skills și să mă implic în procesul de cercetări sociologice care îmi plăceau foarte mult, dar aici îmi lipsea posibilitate de creștere. Îmi era interesant să învăț ceva nou - analiză statistică mai avansată, însă pe piața locală nu prea este cerere pentru așa ceva, iar ieșirea pe piața externă este mai complicată și nu se știe dacă va da rezultate. În căutarea schimbărilor în viața mea, am decis să învăț ceva nou, să mă apuc de ceva independent legat de statistică. Am vrut să văd dacă mă pot dezvolta singură. Pe parcurs am văzut că în multe articole se vorbea despre Python ca limbaj de programare pentru Data Scientists. Am început să-l învăț. Mi-am făcut un plan și am învățat bazele acestui limbaj. Am înțeles că îmi place foarte mult însăși procesul și, cel mai important, îmi plăcea că există o finalitate.

#De ce te-ai orientat spre web-development?

Irina: Știam că în Moldova sunt puține șanse să găsesc ceva pe Data Science și m-am orientat spre Web-Dev. Pe parcurs mi-am dat seama că și aceasta îmi place. E foarte interesant, sunt multe proiecte diferite și o varietate de tehnologii într-un singur proiect.

 

...

 

# Ai plecat ușor din compania în care ai lucrat?
Irina: Mi-a fost complicat să plec de la fostul job, să mă despart de oamenii cu care m-am apropiat și alături de care m-am maturizat. Mi-a fost greu să renunț la experiența acumulată și să conștientizez că la noul job CV-ul meu nu va fi valoros.

 

#Ce greutăți ai întâmpinat la noul job?
Irina: Mi-a fost greu să-mi încep activitatea în poziția de Junior. Înțelegeam că la început nu pot să fiu de mare folos echipei, pentru că nu știam multe lucruri. La jobul precedent puteam să fac practic orice tip de task și singură știam ce trebuie să realizez și cum va fi mai bine. La EBS m-am ciocnit cu faptul că mă simțeam mai mult o povară decât un asset și acest lucru era frustrant. Totodată, la jobul precedent, ideea că am studii superioare în economie mă susținea. Aici, lipsa studiilor mereu mă punea pe dubii și nu eram sigură că e corect să intru fără diplomă în acest domeniu.

 

# Cum ai fost primită de către noii colegi?
Irina: Sunt foarte recunoscătoare băieților din echipă pentru că au răbdare și mă ajută să înțeleg task-ul sau să rezolv vreo însărcinare cu care nu mă pot lămuri singură. Sunt recunoscătoare că din start m-au implicat în proiect, mi-au dat sarcini legate de job, dar nu monkey-job, deși moral eram pregătită ca primul an să fac doar monkey-job.

 

Nu regreți că ai schimbat poziția de Director pe Developer?
Irina: Sunt foarte bucuroasă că am făcut acest pas. În ultimul an, la jobul precedent, îmi dădeam seama că nu mai sunt motivată să merg la serviciu, iar pentru un director executiv acest lucru este grav. Directorul trebuie să-și motiveze colegii, dar cum să o facă dacă el singur nu este motivat? Eu cred că decizia mea a fost corectă. Am de învățat foarte multe lucruri noi, dar cel mai important este faptul că am oportunități să le aplic.

 

Vezi ce oferte de angajare sunt la EBS Integrator

Java Developer at „EBS Integrator”

UI/UX Designer @ Ebs Integrator

Copywriter @ EBS Integrator

Python Developer @ EBS Integrator

Front-End Developer @ EBS Integrator

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
0
0
Oratorica online