...

Căutare avansată

Interviul online de angajare. S-ar putea s-o trăiești și pe asta.

05-05-2020 Pentru aplicanți
...

Alo! Alooo! Se-aude? Eu vă văd. Eu vă… Aloo! Este?

Bine-ar fi să nu fie.

Bine-ar fi să nu fie nici adiere de asemenea situații în cazul în care ai de susținut un interviu de angajare online.

Interviurile de angajare online existau și până la pogorârea Covidenței, doar că acum sunt șanse mai mari să fii nevoit să iei parte la vreunul, dată fiind situația.

Așadar, prima recomandare din lista TheLadders, pentru situația în care ai un interviu de angajare online, este să-ți verifici potența tehnologică. Verifică sunetul, verifică-ți camera, microfonul, asigură-te că ai o conexiune bună la net și că partea digitală merge strună, totul după ce ați stabilit, împreună cu angajatorul, aplicația sau programul care vă va servi ca unealtă de comunicare.

Eticheta, dragul jobsului. Eticheta nu de pe flaconul cu șampon, nu de pe ciocolata pe care o rugumai nu cu mult timp înainte de începerea interviului și care ar fi bine să nu apară în cadru, ci eticheta profesională. Îmbracă-te ca și cum ai fi efectiv la interviu într-un oficiu. Sacou, tricou, cămașă, pantalon – la urma urmei și pantofi poți să-ți încalți ca să te simți solid până la capăt – sau orice ai fi pus pe tine dacă te duceai în biroul angajatorului, pune pe tine în fața propriului monitor.

Tot ca parte a etichetei, TheLadders îți recomandă să stabilești contact vizual (cameral) cu angajatorul, să zâmbești și să arăți cât de mult înseamnă pentru tine jobul în cauză în cazul în care ți-l dorești cu adevărat, dar jobs.diez introduce un amendament care prevede zâmbet atât cât poate cuprinde comportamentul civilizat și evitarea aroganței. Nu îți recomandăm să zâmbești mai mult decât e cazul și cu orice preț sau ocazie. Ești, la urma urmei, un om care vrea să facă parte dintr-un mecanism de producție, vrei să te faci realmente util (vrei?), nu să fii făcător pe plac. Ai personalitatea ta, ai părerile tale, ai realitatea ta emoțională și ai integritate - în limita racordării lor la cerințele jobului, firește. Nu te trăda.

Ziceam mai sus de eticheta de la ciocolată. Ei bine, împreună cu ea, fă să dispară orice ar arăta incoerent sau chiar incompatibil cu contextul interviului – postere, reviste, sticle, loțiuni, jucării etc.

Da’ chiar nu! Eu am specificul și viața mea și iaca las’ să vadă chiar cine-s eu cu adevărat! ai putea să spui. Da, tu și la oficiu tot tu rămâi, dar atâta timp cât trăsăturile pe care vrei să le manifești nu sunt, cum ziceam mai sus, racordate la cerințele jobului sau chiar îți sabotează eficiența, ar cam fi o idee să le lași la o parte temporar – nu să renunți la ele, evident – trecându-te prin filtrul relevanței profesionale, or, în momentul interviului online, casa ta devine un soi de metacasă, știi? Pe durata celor cincisprezece minute sau o oră sau cât o mai fi durând interviul, casa sau cel puțin colțișorul tău se transformă în oficiu.

În egală măsură, îți este recomandat să ai la îndemână ceva cu care și pe care să notezi și să nu ai la îndemână ceva care te-ar putea distrage, fie ăsta telefonul, o poză la care să vrei să tragi cu ochiul sau orice altceva ți-ar atrage aiurea atenția.

Firește, ca în cazul interviului real, nu uita să pui și tu, la rându-ți întrebările care te frământă despre companie, cultura ei, salariu, obligațiuni, orar sau orice altceva a cărui clarificare ți-ar face viziunea despre job mai limpede.

Acestea fiind spuse, îți urăm fibră de calitate – și optică și musculară și neuronală – și toate bune și din ce în ce mai calde, pe măsură ce vine vara (îți imaginezi?).

Cât de utilă ți-a fost această informație?
2
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online