...

Căutare avansată

„Tinerilor de la noi le lipsește ambiția.” Interviu cu Nicu Gudumac, unul din tinerii moldoveni nominalizați de Forbes

06-03-2019 Interviuri
...

La începutul acestui an, trei tineri din Moldova, care au fondat platforma Planable pentru agențiile de marketing, au fost nominalizați de revista Forbes în topul „30 under 30” la categoria Media și Marketing. Unul din acești tineri este și Nicu Gudumac, pe care redacția noastră l-a luat la întrebări despre proiectul care i-a adus nominalizarea - și nu numai.

Vezi mai jos ce ne-a răspuns:

# Ce înseamnă pentru tine nominalizarea de către Forbes?

O recunoaștere a eforturilor pe care le-am depus în ultimii trei ani, de când lucrăm la proiectul nostru. Am muncit foarte mult la el și a fost o surpriză această nominalizare, nu ne-am așteptat.

Avantajul cel mai mare al nominalizării e că investitorii noștri ne privesc altfel dacă suntem în Forbes deja. E și o onoare, dar ne ajută și cu clienții potențiali – suntem un grup restrâns de oameni și ținem la networking, iar cei de la Forbes organizează tot felul de activități de acest fel.

# Ce este Planable și cu ce te mai ocupi acum?

Sunt unul din fondatorii proiectului Planable și mă ocup de partea tehnică și inginerească. Planable e o platformă de colaborare pentru marketing, unde oamenii din acest domeniu pot să creeze conținut pentru social media, să-și invite clienții și să lucreze la conținut împreună. Acolo ei planifică conținutul care urmează să fie publicat și pot să colaboreze în timp real cu clientul și, o dată ce totul este aprobat, planificat, conținutul e automat publicat pe rețele sociale sau în alte părți.

...

# De ce crezi că a avut succes ideea voastră?

Pentru că noi soluționăm o problemă pe care o au majoritatea oamenilor care lucrează în industrie, pentru că majoritatea agențiilor sau a freelancerilor care lucrează cu clienții știu că procesul e destul de haotic, că trebuie să planifici conținutul, să obții aprobări, să nu uiți să publici conținutul. Și noi am creat un instrument care le face munca mai ușoară zi de zi. Cred că asta e cel mai important, că rezolvăm o problemă destul de enervantă și asta, probabil, a adus succes, pentru că avem clienți din toată lumea care lucrează mai eficient cu Planable.

Avem deja și concurenți, dar tot la etapa de start-up.

# Ai vreun role-model?

Role-models ai mei sunt tot persoane tehnice, care lucrează în industria IT. Dacă te referi la vreun role model ca Elon Musk, care e și el tare fain, aș spune că e tipul de la Basecamp, David Heinemeier Hansson, sau CEO-ul de la Stripe, Patrick Collison. Deși nu știu dacă ei sunt în Forbes, dar nici nu cred că contează.

# De ce ai ales să faci un start-up, dar nu să lucrezi pentru vreo companie?

Unul din motivele pentru care am ales să fac ceva separat e pentru că nu mă simțeam foarte bine într-o companie, eram foarte introvert și rebel cumva. De asta mă simț mult mai bine când am de rezolvat o problemă singur. Chiar dacă o companie mi-ar oferi un salariu bun și autonomie, oricum nu se compară cu feelingul pe care-l ai când poți să faci absolut ce vrei, să faci tot ce ți-ai dorit să vezi la o companie, unde tu definești cum lucrează, încotro merge.

......

# Rămâi în Moldova sau te-ai gândit eventual să pleci?

E o alegere cam grea, dar totuși rețeaua mea de prieteni și oameni pe care-i știu sunt aici, departamentul tech al nostru tot, aici putem să oferim salarii bune, fără să ne compromitem bugetul, așa că rămân aici, deocamdată. Nu vrem să ne ținem de o locație anume, dar vrem și să ne ajutăm țara un pic.

Suntem în total 9 angajați, din care 5 în Moldova - responsabilii de product engineering - și 4 în București – cei care se ocupă și marketing și business.

# Care crezi că sunt cele mai mari probleme ale tinerilor și cum pot fi rezolvate?

Foarte mulți colegi și prieteni de-ai mei au plecat din țară și cred că asta e cea mai mare problemă. Și înțeleg de ce – oportunitățile de aici nu se compară cu ceea ce e peste hotare, deși în IT e destul de fain. Clar că peste hotare poți fi plătit mult mai bine pentru aceeași muncă pe care o faci aici, poți avea condiții mult mai bine și lucra la chestii mult mai faine. Pe de o parte, și calitatea vieții în Moldova nu e cine știe ce, dar dacă cumva reușești să te adaptezi la asta și munca ta nu depinde de piața locală, atunci se poate de trăit în Moldova. O altă problemă e și lipsa oportunităților și asta e destul de trist.

# Ce greșeli crezi că faci tinerii din Moldova?

Că își limitează cumva ambițiile. Mult tinerii au mentalitatea că statul li-i dator, dar, de fapt, nimeni nu le e dator și trebuie singuri să facă ceva. Iar din cauza lipsei de ambiție, aleg cumva să trăiască o viață mediocră.

...

Încercăm cu Planable să-i inspirăm pe alți tineri să dezvolte o afacere, un produs. La noi nu sunt foarte multe istorii de succes, deși potețial este, talent tot.

Și nu cred că avem o problemă cu joburile, pentru că sunt multe companii bune și, eventual, îți găsești ceva, dar problema e anume calitatea vieții. Și cred că mulți pleacă nu din cauza jobului, dar din cauza a ce se întâmplă în general. Dacă ar veni cât mai multe companii internaționale sau dacă oamenii ar porni mai multe proiecte care să nu depindă de piața locală, atunci și economia va crește.

# Ce le-ai spune tinerilor care cred că implicarea nu aduce nimic, că nu le pasă, că nu e niciun sens să votăm?

Evident, n-am o idee bună despre astfel de idei. Indiferența e cea mai rea chestie. Cred că tinerii au nevoie de istorii de succes reale, care să le arate că nu e chiar așa.

Acum trăim într-o epocă de aur, avem atâtea posibilități și nu văd ce i-ar ține pe loc. Probabil, educația la noi e problematică și dacă s-ar investi în ea de la grădiniță până la universitate, ar fi mult mai bine. Serios, nu cred că problemele care sunt la noi și trecutul nostru ca țară ar trebui să ne oprească.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Oratorica online