...

Căutare avansată

„Fiecare protagonist din proiectul 24 e dedicat total muncii sale”. Interviu cu fotograful Denis Chicu.

10-09-2018 Interviuri
...

Anul acesta fotograful Denis Chicu a lansat un concept fotografic inedit – „24”. În cadrul acestuia el surprinde în imagini o realitate fără retușări - activitatea profesională a mai multor oameni din diferite domenii de muncă timp de 24 de ore, suprinse în 24 de fotografii. Cu 4 proiecte deja realizate, cu 4 oameni care lucrează ca polițist, șofer de troleibuz, însoțitoare de bord sau actor, Denis Chicu vine să schimbe percepția despre profesionalism și dedicație absolută.

# Denis, de ce te-ai apucat să faci fotografie?

Dragostea pentru fotografie a apărut în anii de școală, când mi s-a adus în dar un aparat vechi de fotografiat, cu peliculă. Au fost perioade când lăsam această pasiune, apoi iar o reluam, dar de un an și jumătate mă ocup doar de fotografie. Am lăsat serviciul precedent și m-am ocupat strict de fotografie.

...

...Profesia de polițist

# Cum a venit ideea proiectului „24”? Povestește-ne despre el.

Am vrut să arăt o zi întreagă din viața unor oameni interesanți. Inițial, poate părea banal, pentru că s-a mai făcut așa ceva, dar ideea de a face 24 de fotografii în 24 de ore ale unei zile – o fotografie pentru fiecare oră – mi se pare foarte captivantă.

# Ce ți-a adus ție acest proiect pe plan profesional, dar și pe plan uman, personal?

Personal, am descoperit pentru mine oameni interesanți, profesii interesante, pe care le vedem zi de zi într-un anumit fel, dar săpând mai adânc, ele sunt mult mai pline de sens. Ca fotograf, nu știu sigur, probabil a contat aprecierea oamenilor. Am mai avut proiecte cu oamenii, nu pot să spun că a fost o barieră peste care am trecut, ci doar ceva nou.

...Profesia de șofer de troleibuz

# Ce istorie de viață sau profesie te-a uimit cel mai mult?

Profesia de polițist o cunoaștem, ca și pe cea de actor și însoțitor de bord, dar cel mai mult m-a atras, dar și cea mai dificilă mi-a părut profesia de conducător de troleibuz - mai ales pentru că era vorba de o femeie. Mi se părea că aceasta este o profesie mai mult pentru bărbați, dar m-am convins încă o dată că nu putem să delimităm profesiile, nu există limite, femeile pot face tot ce doresc și se pot realiza în orice domeniu.

# Ce alte profesii ai vrea să fotografiezi?

Acum caut finanțare de la fonduri locale și europene pentru că vreau să fotografiez personaje care locuiesc peste hotare, fiind cetățeni ai Republicii Moldova, care au realizat ceva acolo, în țări străine. Mi s-ar părea foarte interesanți oamenii care de la zero au început. Potențiali eroi sunt, problema este finanțarea.

...

...Profesia de actor

# Ce stereotipuri ți-a dărâmat acest proiect vizavi de oameni și profesii?

Acești oameni sunt eroi pentru mine, pentru că aceste profesii sunt foarte grele. În ciuda greutăților de ordin politic, social sau economic, acești oameni continuă să facă ceea ce le place lor. Am luptat foarte mult pentru fiecare erou în parte, a trebuit să-i conving să participe la proiect – mi-a luat o lună jumătate s-o conving pe șoferița de troleibuz și o lună pe polițist. Cel mai ușor a fost cu însoțitoare de bord și actorul, pentru că sunt domenii mai publice.

# Ce alte proiecte ai în plan?

Cum deja ziceam, proiectul despre eroii din diasporă. Vreau o continuitate a proiectului „24”. Dar, în general, nu am nimic altceva în plan, pentru că sunt un om care se concentrează pe un singur proiect, nu mă pot gândi la două proiecte în paralel.

# Dacă ai putea face alt domeniu în afară de fotografie, care ar fi acela?

Pilot de aeronave. M-aș apuca și mâine să învăț, dacă aș avea finanțe destule pentru asta.

...

...Profesia de însoțitor de bord

# Ce profesie din proiectul „24” ți-a părut cea mai grea?

Profesia de polițist e foarte complicată. Zi de zi ai chemări, documentație, ai de-a face cu oameni foarte complicați.

# Ce neajunsuri și avantaje are piața muncii în Moldova, ce ai schimba în acest domeniu?

În orice ramură de activitate sunt neajunsuri. Dar cred că aș porni de la salarii – începând de la salariul polițistului, care e o profesie de bază. În ce ține de condiții, ele sunt chiar destul de bune, se vede că se implementează schimbări. Dar lipsa unei remunerări suficiente e o mare problemă – cred că dacă s-ar oferi salarii mai mari, mai mulți oameni ar fi motivați să rămână în țară. De aceea și zic: pentru mine acești oameni sunt eroi, pentru că, indiferent de remunerea mică, ei își fac cu dragoste meseria și continuă să muncească. Fiecare protagonist e dedicat total muncii sale, se simte că lor le place foarte mult ceea ce fac, de aceea și am ales să fac acest proiect.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Oratorica online