...

Căutare avansată

Ce provocări vin la pachet cu inovațiile din IT - interviu cu Elena MUTRUC, Delivery Center Manager Pentalog Chișinău.

01-06-2018 Interviuri
...

..."Încercăm să-i oferim fiecărui angajat la "Pentalog" posibilitatea de a încerca cascheta mai multor roluri în companie: atât tehnice, cât și de gestiune, beneficiind de asistentă din partea colegilor mai experimentați." Mai multe din bucătăria sectorului IT din Moldova, dar și care sunt provocările care vin la pachet cu un domeniu foarte în vogă, ne spune Elena Mutruc, Delivery Center Manager Pentalog. 

#Care sunt provocările domeniului IT în Moldova?

# Sectorul tehnologiei informației este unul dintre domeniile economiei unde Republica Moldova înregistrează progrese semnificative. Guvernul Republicii Moldova consideră sectorul tehnologiilor informaționale drept unul prioritar pentru dezvoltarea economică a țării noastre. Aceasta se manifestă prin definirea unor politici care încurajează dezvoltarea tehnologică, mențin interesul investitorilor existenți, atrag investiții noi, contribuind la extinderea numărului de locuri de muncă în acest domeniu. Vorbim despre oportunități de antreprenoriat, despre joburi în inginerie informațională, cercetare și inovare, gestiune de proiecte și despre un sector cu o rată de șomaj negativă.

Din perspectiva provocărilor, expertiza tehnică și aptitudinile de comunicare într-o limbă străină sunt subiecte de interes pentru companiile din domeniu. Astăzi, ne confruntăm cu un număr insuficient de specialiști pe piața muncii, ceea ce reprezintă un impediment în extinderea afacerii. În condițiile în care numărul investițiilor crește, iar numărul de specialiști va continua să nu satisfacă cererea, în timp, consider foarte real un scenariu de reorientare a unor companii către alte regiuni care pot răspunde necesității unei creșteri organice rapide.

Numărul insuficient de specialiști are origini multiple, bunăoară procentul mic al absolvenților și nivelul insuficient de pregătire a acestora.

O mare problemă o constituie rata de angajare a absolvenților care nu este nici măcar la 50%. Este vital sa găsim o soluție de colaborare între mediul academic și mediul de afaceri pentru a mări această rată de transformare.

Vizam să formăm și apoi să angajăm tineri care să cunoască bine bazele programării, să aiba o logică bine dezvoltată și interes față de tehnologie. În multe cazuri însă, nivelul cunoștintelor unui absolvent nu este cel la care se așteaptă compania. Drept urmare, un absolvent necesită aproximativ 6 luni de pregătire înainte de a fi integrat într-un proiect.

...

Investim în dezvoltarea aptitudinilor de comunicare și proactivitate pentru ca specialistii noștri, din poziția de consultanți, să ofere cea mai bună expertiză, adaptată clienților noștri.

Aș vrea să menționez și problema emigrării cu care ne confruntăm. Specialiștii buni sunt la mare căutare în Uniunea Europeană și nu numai. Este regretabil că pierdem forța de muncă tânără care ar putea contribui la dezvoltarea profesională a următoarelor generații și care în continuare ar putea contribui activ la dezvoltarea economiei țării noastre.

# Credeți că există o criză de resurse umane la noi în țară?

# Absolut. Nu în zadar printre obiectivele strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020” se numără racordarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei forţei de muncă în scopul sporirii productivităţii.

Îmbucurător este faptul că ATIC, Tekwill, UTM, cu suportul USAID și a Guvernului Suediei contribuie la implementarea unui conținut de calitate care are drept scop ajustarea cunoștințelor obținute la universitate la exigențele din industrie.

Pentalog, prin programele de internship si de reconversie profesională pe care le oferă în mod constant, precum și prin parteneriatele solide cu universități si ONG-uri, ajută la pregătirea și specializarea tinerei generații, creând un context național favorabil de care beneficiază toate companiile, și ridicând nivelul în ceea ce priveste competența specialiștilor care lucrează pe proiecte internaționale.

Meetup-uri | Am creat o tradiție din întâlnirile regulate în cercuri de interes pentru a încuraja schimbul de cunoștinte și de experiență. Aceste evenimente sunt deschise tuturor. Colegii noștri contribuie activ ca speakeri în cadrul evenimentelor organizate de către noi sau de către alte companii de pe piața locală.

Web Academy | Anul acesta am dat start cursurilor de formare a tinerilor care își doresc o reconversie profesională sau tehnologică. Web Academy prevede 2 direcții de formare: backend development (PHP Symfony) și frontend development (Angular). În cadrul formării, studenții au învățat nu numai un limbaj de programare, dar au și deprins bune practici de dezvoltare și organizare. 20 de persoane au beneficiat de acest program anul acesta.

Open Days | Un eveniment organizat pentru studenții de la principalele centre universitare din Chișinău, care constă într-o serie de prezentări și activități care să trezească interesul tinerilor față de o carieră în domeniul IT.

Tekwill Tech Days powered by Pentalog | O serie de evenimente în parteneriat cu Tekwill și Universitatea Tehnică din Moldova, organizate pentru studenți, al căror scop este introducerea rapidă în cele mai bune practici ale tehnologiei.

...

Cursuri la facultate | Specialiștii noștri sunt implicați în  formarea tinerilor în cadrul academic,  prin întâlniri și prezentări în care expun diverse tematici tehnice.

Stagii | În cadrul programului de stagii, tinerii au posibilitatea de a consolida cunostințele acumulate la universitate, de a învața limbaje noi, de a participa la definirea și dezvoltarea unui proiect și de a deprinde aptitudini de organizare în echipă, astfel încât la finalul perioadei de stagiu să avem un tânăr specialist format și pregătit pentru a se alătura unui proiect. La fel ca și angajații, stagiarii beneficiază de toate programele de formare tehnică și lingvistică, participă la toate evenimentele din cadrul companiei.

Parteneri la crearea primei formări universitare francofone cu prezență sporită în întreprindere. | Proiectul, sprijinit de către AUF, facilitează inserția profesională a tinerilor absolvenți, vizează ameliorarea competitivității lor pe piața muncii și modernizarea cursurilor și adaptarea curriculei la necesitățile mediului socio-economic local. Pe parcursul implementării acestui proiect, studenții și profesorii de la formarea universitară francofonă «Informatică» din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM vor beneficia de formări în cadrul companiei noastre.

#De ce specialiștii IT din Moldova ar trebuie să aleagă Pentalog?

# În primul rând, pentru ca suntem o echipă faină și tânără! În Chișinău suntem 150 de colegi și lucrăm pentru startup-uri, growup-uri și actori mondiali, clienți din sectoarele IoT, gestionarea resurselor energetice, logistică, turism, servicii de proximitate, edtech, medtech, fashion, contabilitate, servicii de consultantă, etc. Pentalog Chișinău are, în general, clienți din Franța, SUA, Singapore, Marea Britanie, Elveția, Suedia, Belgia si Germania, deci e garantat un mediu de lucru divers și multicultural.

Avem un set de valori fundamentale care ne ajută să dezvoltăm relații de durată bazate pe următoarele principii:

 • transparență cu angajații noștri, cu clienții și cu partenerii noștri;
 • încredere în echipă, care contribuire la dezvoltarea profesională a angajaților;
 • paritate de gen și prezența mai multor naționalități în cadrul Consiliului de Administrație;
 • activități de cercetare și dezvoltare;
 • îmbunatățirea continuă a calității;
 • inovare, creștere economică și spirit antreprenorial.

Astfel, ne menținem angajamentul:

 • de a respecta obligațiile legale în domeniul dreptului muncii;
 • de a oferi salarii corecte și competitive, aliniate la standardele pieței;
 • de a oferi oportunități pentru dezvoltare continuă;
 • de a susține și a colabora cu universități și asociații profesionale locale;

...

Beneficiile pe care le oferim angajaților noștri sunt:

 • Atmosfera super cool la birou;
 • Un spațiu modern, confortabil, cu tot ce este nevoie pentru a te relaxa și a lua masa de prânz, aproape de centrul orașului și de diverse facilități (săli de sport, restaurante) ;
 • Zonă relaxare cu masa de ping pong, diverse jocuri de îndemânare, proiector pentru prezentări și vizionare de filme;
 • Prânz asigurat;
 • Lucrul cu tehnologii noi într-un mediu Agile și Lean;
 • Ziua fructelor, băuturi calde asigurate de către companie;
 • Training-uri și workshop-uri care încurajează schimbul de informații și de experientă;
 • Teambuilding-uri tematice și petreceri corporate;
 • Concursuri interne, cu premii;
 • Activități sportive în echipă, precum și inițiative caritabile;
 • Cursuri gratuite de limbă Engleză și Franceză;
 • Acces liber la biblioteca care conține cărți din domenii atât tehnice, cât și comunicare, gestiune și leadership. Această opțiune este completată de către accesul la platformele de formare online Pluralsight, Udemy și la librăria de cărți disponibilă pe platforma Safari books;
 • Sistem de evaluare a performanțelor;
 • Implementarea programului "sharecoins", un sistem de puncte care le permite angajaților să-și completeze biblioteca cu cărți noi, să participe la conferințe sau să se certifice în anumite domenii;
 • Certificări și training-uri plătite;
 • Deplasări la sediile clienților noștri din Franța, SUA, Marea Britanie, Elveția și Germania;
 • Deschiderea capitalului către angajați, care pot deveni acționari în companie;
 • Dezvoltare profesională cu ajutorul unui mentor.

# Cum motivați un angajat să rămână în companie pe termen lung?

# Relațiile umane. Într-o societate dependentă de tehnologie, relațiile umane sunt extrem de importante pentru buna colaborare în cadrul echipei și pentru împărtășirea culturii și valorilor companiei. Se știe că relațiile umane sunt construite zilnic. Un grup de oameni nu reprezintă o echipă: se depun eforturi pentru a atinge coeziunea grupurilor și pentru a construi o atmosferă de încredere. Deoarece nici un proiect nu are succes fără o echipă puternică, ne pasă de bunăstarea angajaților noștri și de consolidarea echipei noastre. De aceea, profităm de fiecare ocazie pentru a organiza și a încuraja activități de team building și evenimente sociale care contribuie la consolidarea echipei noastre.

Dezvoltarea profesională. Departe de standardizare, planurile de dezvoltare profesională și personală sunt adaptate fiecărui angajat în parte. Oportunitățile în cadrul companiei sunt diverse. 

Primii ingineri stagiari care au aderat la programul de stagiere Pentalog dețin astăzi roluri importante în cadrul grupului.

Recunoașterea și recompensarea performanțelor printr-un sistem de evaluare specific Pentalog, la care au contribuit multi colegi de-ai noștri.

...

Încercăm să creăm un mediu de lucru cât mai agreabil, în care oamenii să se simtă motivați. Acest lucru îl realizăm prin oferirea unui spațiu de relaxare modern, spații de luat masa în companie, diverse evenimente pentru angajați. 

Ne dăm silința ca fiecare angajat să evolueze. Pentru aceasta, trasăm un roadmap personalizat, facem evaluări, suntem atenți la nevoile colegilor noștri și le oferim oportunitatea de a încerca și alte roluri în companie. 

# În cadrul Pentalog ce alte oportunități de joburi pe lângă IT au tinerii?

# Tinerii care își doresc să lucreze într-o firmă IT precum Pentalog fără să aibă o pregătire tehnică au acces și spre alte domenii: Marketing, Administrativ, HR, Consultanță. Fiind o companie internațională, Pentalog dispune de peste 1.000 de angajați full-time. În același timp, Pentalog susține initiațivele antreprenoriale.     

# Ce acțiuni concrete întreprinde compania pentru dezvoltarea angajaților?

# Oamenii sunt cei care contează. Ne pasă de colaboratorii noștri, de bunăstarea lor la locul de muncă și îi ajutăm să-și atingă potențialul, indiferent de profilul lor.  Acest lucru se regăsește în 2 aspecte din politica noastră de calitate: îmbunătățirea eficienței și schimbul de practici de lucru comune și sistematice.

În 2017 am înregistrat în jur de 3500 de zile de formare la nivel de grup. Printre acestea se numără orele de limbă Engleză și Franceză care au loc în oficiul nostru, sunt animate în grupuri mici de până la 5 persoane de către profesori de înaltă calificare. Un alt subiect de interes sunt formările de complexitate avansată pe subiecte Agilitate, Product Owner, Securitate, GDPR, Baze de Date, ReactJS și altele. Formările one to one, asistate de către coach, sunt cele care vin cu rezultate rapide, fiind bazate pe planuri de formare, exerciții și recomandări din partea coach-ului.

Regulat organizăm sesiuni de partajare a cunoștințelor, atât în cadrul agenției de la Chișinău, cât și între agențiile grupului Pentalog, pentru a partaja idei, bune practici de dezvoltare și colaborare în echipă, cât și pentru a alimenta pasiunea pentru alte domenii precum IoT. În acest context, venim să încurajăm colegii care se implică în acest proces de partajare de experiență prin implementarea programului "sharecoins".

Planurile de dezvoltare profesională sunt adaptate fiecărui angajat. Nivelul de calificare este evaluat la începutul și la sfârșitul fiecărei instruiri tehnice, folosind platformele de testare a abilităților de la SkillValue. Angajații noștri sunt evaluati nu doar prin intermediul platformelor de testare online, ci și prin intermediul unor proceduri de evaluare de către coach a abilităților tehnice și de leadership care se bazează pe tehnici implementate și sistematizate de către departamentul tehnic.

Vorbind despre departamentul tehnic, acesta integrează consultanți care sunt implicați în procesul de dezvoltare a echipei, oferind asistență atât în dezvoltarea profesională, cât și echipelor și clienților în faza de lansare a proiectelor.

Angajații noștri beneficiază de discuții lunare și anuale one-to-one pentru o gestiune eficace a dezvoltării profesionale prin prisma gestionării obiectivelor și adaptării planului de dezvoltare în cadrul companiei.

Dacă vrei o carieră la Pentalog, acestea sunt pozițiile vacante.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online