...

Căutare avansată

Îmbrăca-te-aș pentru interviu...

20-01-2020 Pentru aplicanți
...

Când eram aproape să-mi dau licența, am decis ca, la examenul de susținere, să port o cămașă roșie, pentru un plus de impozanță și de putere de penetrare emoțională.

Nici până azi nu știu cât i-am penetrat emoțional pe cei din comisia de evaluare. Cert e că examenul a trecut, iar nota n-a fost prea mare. Motivul, însă, poate fi acela că teza mea n-a fost tocmai strălucită.

Cu toate astea, spune Monster, contează, contează și cum te îmbraci, dacă nu la examenul de licență, atunci cel puțin la interviul de angajare.

Contează nu înseamnă e obligatoriu să pui pe tine straiele X și nu invocă vreo altă rasă de trebuie să... Contează înseamnă e relevant pentru impresia pe care o lași angajatorului.

Bine, firește, în ecuația angajării, întâietate oricum vor avea priceperile și puterea ta de a produce ceva bun și util pentru companie, însă dacă angajatorul va avea de ales între două persoane cu aptitudini identice – teoretic vorbind – singura diferență fiind trasată de vestimentație, alegerea s-ar putea să fie făcută în favoarea celui îmbrăcat mai adecvat.

Rezerv acest alineat pentru a transmite calde și empatice salutări tuturor răsculaților care nu suportă termeni precum „adecvat”, „corespunzător”, „e bine să”, „e recomandat să”. Vă înțeleg și vă îmbrățișez. A, nu, vouă în astfel de momente nu vă place să fiți îmbrățișați. Haideți, totuși, să vedem ce recomandări avem. Poate, când se mai calmează clocotul răzvrătirii, reușim să scoatem ceva util din ele.

Așadar, Monster recomandă:

Atunci când jobul tău e... mă rog, vrei să fie în finanțe, investiții, consultanță management, justiție, când aduce a administrație guvernamentală și, în general, când lasă dâre de strictețe și rigiditate pe unde-i pomenit, du-te la interviu într-un costum sobru (negru, gri, albastru, fără mari artificii stilistice). Fii o statuie a disciplinei.

Dacă jobul manifestă secreții creative (jurnalism, fashion, publicitate), atunci simte-te liber să combini vreun element de sobrietate sau semi-sobrietate cu altele mai lejere. Pantaloni, fuste (necombinate astea două), jachete, lasă-ți imaginația să zburde.

Dacă, acolo unde vrei să lucrezi, în general nu-s prea multe imperative textile și matahalozitatea face legea, păi tu oricum, la interviu, îmbracă-te cu vreo două unități mai formal.

În orice caz, trebuie să arăți îngrijit și să nu comiți vreo imprudență alde tocuri foarte înalte, bijuterii sclipitoare ca aurul olimpic, chipiu sau adidași de alergat.

A, cum afli despre natura mediului în care vrei să-ți depui truda? Intri pe site-ul oficial, întrebi oamenii, te interesezi și tu.

Ok, uite, ceea ce vezi mai sus e ceea ce recomandă o sursă, dar nu ești deloc, niciodată și sub nicio formă obligat să ții cont de recomandările astea. Du-te la interviul de angajare măcar și-n chiloți, dar te rog foarte mult, fă și trimite-ne o poză cu tine, și mai ales, dacă nu ți-i greu, una cu reacția managerului când te vede.

Spor!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online