...

Căutare avansată

Hasta la vista, șefu’.

28-01-2020 Date Statistice
...

Așa nemătăsos și năclăit în noroiul tranșeelor cum e, Sarah Connor oricum și-ar rupe tot părul din cap. Alături ar sta fiu-su, John Connor, oripilat și el de cum se duce toată strădania lor pe gârlă, la vale.

Ei sunt cei care, în Terminator 2, au prevenit apocalipsa nucleară și ascensiunea roboților, au transpirat, au fugit de gloanțe, s-au speriat, s-au ascuns după Schwarzenegger care, la final, se topește dramatic în lavă, asigurându-i pe cei doi că totul va fi bine.

Toată asta pentru ca să ajungem în 2020 și să vedem ce? Să vedem cum, într-un studiu citat de TheLadders, 64% (șaizeci și patru de procente!) dintre respondenți declară că ar prefera un șef robot în defavoarea unui om.

36% sunt de părere că un robot ar fi capabil să fie mai obiectiv și mai exact decât un om (nu se știe dacă astea 36% sunt parte din cele 64 de mai sus, dar, dacă admitem că sunt, atunci avem cel puțin 28 care ar prefera un șef robot nu pentru obiectivitatea și exactitatea sa... perverși declasați...)

53% spun că ar fi făinuț, așa, să aibă un robot în calitate de coleg.

61%, totuși, spun că ar fi îngrijorați de calitatea confidențialității informației și a securizării sale (asta face ca, atenție, să avem cel puțin 25% dintre respondenți care, deși nu sunt siguri că datele și intimitatea le-ar fi ocrotită, vor totuși un șef robot – kinky cu update).

Și, în fine, jumătate dintre respondenți au spus că ar cere sfatul unui robot mai curând decât unui șef-om, în cel puțin o chestiune.

Așadar, Skynet-ul, acel sistem controlat de mașini, care aducea sfârșitul omenirii în filmul Terminator, nu mai preia forțat controlul. El este, frumos și cu urale, întâmpinat în oficiile și inimile noastre, exact cum a făcut regele aztec Montezuma cu conquistadorul Hernan Cortes, crezând că-i zeu întors pe pământ.

Cu toate astea, o fi având și oamenii motive să-și displacă șefii.

În același studiu, motiv al optării în favoarea unui șef-robot este și faptul că mașina nu ar judeca și, confirm, oamenii au această trăsătură adesea extrem de enervantă.

În plus, mai mulți angajați simt că ar putea avansa pe scara ierarhică în baza unor criterii mai centrate pe eficiență și dreptate, dacă socoteala ar face-o robotul.

Implicarea emoțională a omului în chestiunile de serviciu rămâne a fi aspectul cel mai incriminabil din mediul profesional, dar... să ne gândim și la partea bună a emoțiilor puțin. Ce facem cu indulgența, cu înțelegerea, cu umorul, cu mărturisirile ocazionale care pot apropia oamenii într-un mod atât de frumos?

În plus, inteligența artificială e și ea cât se poate de pervertibilă. Ea tot de oameni e programată. Se poate dovedi exact ca și codurile de legi care, da, aparent sunt stricte, dar care, cu suficient de multă abilitate și dibăcie, pot foarte bine fi interpretate și eludate.

Emoția nu e rea în sine, ea poate fi atât de frumos roditoare dacă se știe limita și dacă este bine gestionată. Da, știu, e un lucru foarte greu de făcut, mai ales când există frustrări și ispite, dar... poate facem un efort și ne mai acordăm nouă, oamenilor, o șansă.

Pe mâine.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online