...

Căutare avansată

Hai la vox! Ce-i motivează și ce-i demotivează pe oameni, la locul de muncă.

26-01-2021
...

Pentru azi, am cerut părerea oamenilor și o cerem și pe a ta, în comentarii.

Organizarea și filosofia muncii se schimbă, problemele rămân, în parte, aceleași.

Avem două întrebări pe ordinea de zi:

  1. Ce te-ar motiva cu adevărat să lucrezi (dacă e vorba de salariu, indică suma), ce lucru ai fi dispus să faci și în ce regim ai fi dispus să muncești pentru asta?
  2. Când crezi că începe abuzul la locul de muncă? Ce trebuie să se întâmple sau să nu se întâmple pentru ca tu să te simți exploatat?

...Lily: M-ar motiva un salariu de la 20.000, echipă (de la administrație până la măturător) cu o atitudine matură și adecvată și relații de stimă și încredere reciprocă.
Aș lucra în regim full-time, dar aș aprecia dacă compania ar acorda o zi pe luna de concediu sabatic, adică o zi de odihnă în plus față dece obișnuite, pentru ca să fie prevenită suprasolicitarea.
Cât despre lucrul în weekend, weekendul e sfânt si cred ca e ok să fie acordat lucrătorului pentru a-l petrece cu familia. Daca nu are familie, atunci trebuie achitat weekendul lucrat sub forma unui bonus, și de apreciat acest lucru. Atunci cu siguranță lucrătorul va aprecia, la rândul său, acest gest.

Abuzul, în mare parte, vine din partea persoanelor frustrate și negative. Sunt pentru critică constructivă, iar când asta trece în reglare de conturi, fără motiv serios și argumente adecvate, zic că e timpul să îți pui intrebarea ramâi si rabzi sau pa-pa?.

...

Ana Maria: Atmosfera și atitudinea față de mine. Pentru asta aș fi gata să închid ochii la un salariu mai mic și să fac taskuri care nu sunt în fișa postului.

Atunci când angajatorul este frustrat și își revarsă toată nemulțumirea pe angajați.

 

...

Veaceslav: Aș fi motivat dacă lucrul chiar îmi place și sunt respectat și remunerat așa cum a fost stabilit inițial. Aș fi gata să lucrez uneori chiar și peste program dacă nu s-ar transforma asta într-o traditie, uneori chiar și pentru ideea companiei, fără să fiu recompensat.

Când începi să fii călărit și amăgit, când ești obligat să faci chestii care nu țin de postul tău, când lucru apare tot mai mult, iar bani pe card vin mai puțini.
 

...Magdalena: Dacă angajatorul îmi demonstrează că poate fi și partener, nu doar șef, dacă este deschis spre noi abordări și viziuni, iar atunci când vin cu anumite propuneri, remarci, obiecții, cerințe, acestea sunt ascultate, analizate și ulterior puse în practică, dacă există respect reciproc, condiții favorabile și siguranță. Când se recurge la violență verbală, îmi este lezată demnitatea sau se face discriminare de orice fel. Când se muncește în permanență mult peste programul stabilit.

Eugenia:

  1. O fi salariul un factor important, dar apreciez mult mediul prietenos, spiritul de echipă, comunicarea calitativă. În asemenea condiții, pot lucra chiar și peste limite.
  2. Atunci când șeful tău direct e ineficient ca lider, dar preferă să se descarce pe subalterni, prin manipulare ieftină și exprimări negative.

Olga:

  1. Cred că, dacă te angajezi la un serviciu care presupune o muncă pe care o cunoști și pe care ai mai prestat-o, salariul trebuie să fie de la 9000 în sus. Dacă e ceva nou pentru tine, dar e interesant și te atrage, atunci poți accepta și un salariu mai mic.
    Cât despre regim, eu îl prefer flexibil, adică să nu presupună 5 zile în săptămână, de la oră la oră.
  2. Abuzul începe când se cere prea mult de la mine, dar în schimb atitudinea și salariul rămân neschimbate. Dar asta e așa, la general, sunt multe nuanțe, depinde de serviciu.

În special pentru angajatori, mesajul este cât se poate de clar: dacă-ți respecți angajații și-i tratezi frumos, le arăți aprecierea și recunoștința meritate și nu-ți încalci cuvântul dat la angajare, atunci e mare probabilitatea ca ei să te îndrăgească și să lucreze cu plăcere și cu disponibilitatea de a face mai mult decât le dictează obligațiunile de serviciu.

Tu? Ai avea ceva de adăugat?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
4
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online