...

Căutare avansată

Ghidul șomerului-model

16-04-2020 Ce spune Legea
...

Acum ceva timp, a trezit reacții bosumflate decizia autorităților de a impune obligatitivtatea procurării poliței medicale în cazul înregistrării în calitate de șomer.

Azi aflăm – informează Bizlaw  – că, în condițiile stării de urgență și a rigorilor din registrul ei, cererile pot fi depuse exclusiv online.

Drumul, deci, spre indemnizația de șomaj se îmburuienește încă un pic.

Așadar, pentru a beneficia de 2775 de lei, este necesar să:

  1. Ai polița de asigurare medicală;
  2. Să ai acces la internet sau pe cineva care are și-i dispus să te ajute.

Bine, firește, trebuie întrunite și toate celelalte condiții:

  • Vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă sau la o altă categorie de pensie, conform legislației în vigoare, cu excepția cazului în care persoana exercită dreptul la pensie de urmaș și la pensie de dizabilitate și i se recomandă încadrarea în câmpul muncii în baza programului individual de reabilitare și incluziune socială;
  • Capacitatea prestării unei munci;
  • Lipsa unui loc de muncă;
  • Nefrecventarea unei instituții de învățământ;
  • Aflarea în căutare activă a unui loc de muncă, atât individual, cât și prin intermediul subdiviziunii teritoriale și disponibilitatea începerii activității de muncă.

Nu pot fi înregistrate în calitate de șomeri persoanele care – citez – desfășoară o activitate de antreprenoriat (titulari ai patentei de întreprinzător, persoane înregistrate în calitate de asociat sau administrator, fondatori ai asociației obștești, fondatori ai gospodăriei țărănești).

Dacă ești și ai tot ce trebuie, atunci nu-ți rămâne decât să expediezi, la subdivizunea teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, următoarele documente:

Spor și muncă demnă îți urăm!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
8
4
10

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online