...

Căutare avansată

Facerea Profesională: La început a fost Știu ce vreau

20-05-2020 Diversitate
...

Hai să facem o listă cu vinovații pentru faptul că nu avem în viață ceea ce vrem: carantina, soarta, condițiile meteorologice, Dumnezeu și vecinii săi de palier, situația, ghinionul, prietenii, dușmanii, colesterolul, glutenul.

A, și jobs.diez!

Dacă te-ai gândit la lista asta și ai și completat-o, în mintea ta, cu maximă implicare, atunci ai pornit de la o premisă foarte curajoasă – că știi ce vrei, ceea ce, într-o formă autentică, e o realizare deloc simplă.

Să știi ce vrei nu înseamnă să ai impresia că ai cocheta nițel cu parkourul după ce te-ai uitat la Banlieue 13 sau să visezi o noapte că joci fotbal după ce ai privit finala Champions League, ci să-ți alegi o direcție în a cărei parcurgere să fii dispus să investești timp, efort, nervi și în numele căreia să faci sacrificii.

„A vrea” este cel puțin logic legat de „a putea”, în ambele direcții – vrem ce putem (avem un talent înnăscut și tindem să-l dezvoltăm) și putem ce vrem (dacă vrem cu toată ființa ceva, ajungem să și putem prin exercițiu), iar scenariul ideal ar presupune, probabil, o suprapunere a celor două situații, ceea ce ar sugera că, pentru a ști exact ce vrem, ar fi cazul să ne cunoaștem astfel încât să știm, în primă instanță, ce putem, iar TheMuse  transmite că un om de succes poate răspunde automat la următoarea întrebare:

Dacă ai fi un super-erou, care ar fi super-puterea ta?

Printre exemplele de super-puteri oferite de TheMuse se numără curiozitatea și entuziasmul, care ar fi veritabile generatoare de acțiuni și motoare profesionale. Deci Omul-Curiozitate și Omul-Entuziasm există. Tu care ai fi? Omul-...Ce?

Autocunoașterea nu e un demers facil, iar dacă ai probleme în a-ți identifica atuurile și talentele, BarclaysLifeSkills  îți sugerează câte ceva:

  • Întreabă oamenii în care ai încredere – membri de familie, prieteni, profesori, cunoscuți – la ce cred ei că te descurci și ce ți se potrivește cel mai bine și de ce;
  • Scrie undeva despre cinci lucruri pe care îți place să le faci în cursul săptămânii. Scrie – nu pentru a-ți îmbunătăți caligrafia, dar scrisul organizează gândirea și scoate la iveală lacunele logice, contradicțiile și erorile de judecată din minte – ce faci și de ce îți place să faci ceea ce faci.
  • Identifică elementele care apar cel mai frecvent și subliniază-le.
  • Lasă-ți mintea deschisă sau deschide-ți-o, cu această ocazie, pentru noutate și necunoscut, astfel încât să poți îmbrățișa perspective nebănuite.

Amice, Omul-Articol te salută și-ți urează o zi frumoasă și... serios... dormi suficient și nu-ți suci gâtul... e atât de frumos să le ai pe astea două împreună.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
7
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online