Căutare avansată

Ești dus cu plata? Drum bun!

20-06-2019 Pentru aplicanți
...

 

Concediul anual plătit pentru salariați se aseamănă puțin cu mâncarea pentru deținuți. Este un drept inalienabil care, mai mult decât atât, se impune sub formă de „mănâncă, lua-te-ar naiba!”. În altă ordine de idei, nu ai cum să renunți la concediul anual plătit. Chiar dacă ți-ai dori să o faci, orice tentativă este – spune articolul 112, punctul doi din Codul Muncii – din start nulă.

Ca să-ți permiți însă luxul de a avea îndesat pe gâtlej un asemenea privilegiu profesional, trebuie, în primul rând, să ai un contract de muncă. Fără el, poți doar spera că angajatorul se va îndura de tine. William Wallace n-a primit îndurare. De ce ai primi-o tu? Așa că angajează-te ca omul responsabil, având un contract de muncă în baza căruia îți poți cere drepturile. În plus, teoretic, abia după expirarea primelor șase luni de muncă ai putea să-ți iei concediu, asta dacă nu cumva ai până la optsprezeceani, ești femeie aflată înainte sau imediat după concediul de maternitate, sau (și aici admir exactitatea și precizia Codului Muncii) ești alt tip de salariat vizat de legislația în vigoare, cazuri în care trebuie scrisă o cerere. După toate aceste precizări, însă, în Codul Muncii vine amendamentul  care spune, citez:

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat salariatului şi înainte de expirarea a șase luni de muncă la unitate.

               Deci da, practic ți-l poți lua oricând, doar scrie caligrafic cererea aia.

Durata? Minimum 28 de zile calendaristice, aici neincluzându-se zilele de sărbătoare. Te gâdilă în zona speranței acel „minimum”? Păcat, s-ar putea să nu te privească, întrucât durata concediului poate fi modificată doar pentru anumite categorii de muncitori și doar în acord cu o lege organică emisă și adoptată în acest sens, deci mai bine, pentru liniștea ta interioară, ia-ți gândul, ca să nu speri degeaba.

Când îți poți lua concediul? Oricând, doar că trebuie să-ți programezi asta, cel puțin oficial, cu minimum două săptămâni înainte de sfârșitul anului calendaristic.

De câte ori îți poți lua concediu? Ți-l poți lua tot odată sau ți-l poți eșalona, însă una dintre tranșe, spune același Cod al Muncii, trebuie să aibă cel puțin 14 zile.

Bani îmi dau? Sigur, concediul este, așa cum ziceam la început, cât se poate de plătit, iar valoarea indemnizației constituie valoarea salariului tău mediu lunar pentru perioada respectivă. Apropo, DEX-ul te roagă să renunți la concediale. Cuvântul nu există. E vorba de indemnizația de concediu. E prea lung? Hai să ne gândim la vreun termen interesant. Ce ai zice de... Bantuire? Ban + Bântuire, căci, dacă stai să te gândești, practic ți se plătește inexistența, umbra, fantoma, iar tu bântui doar fictiv, în amintirea și bârfele colegilor, biroul, culoarele, veceul, etc. Încă ceva, vezi că bantuirea trebuie să-ți fie achitată cu cel puțin trei zile calendaristice înainte de începerea concediului. Ai grijă, veghează asupra corectitudinii.

Trebuie să-mi iau concediul numaidecât? Trebuie ca angajatorul să facă bine să se asigure că ai ocazia să ți-l iei, asta e cert. Tu, însă, poți să nu-ți iei tot concediul într-un an, iar zilele rămase se vor reporta pentru anul următor, ele nu se pierd.

Bani în loc de concediu pot să-mi dea? Nu, nici nu te gândi, doar ți-am zis, odihnește-te! Odihnește-te am zis! Relaxează-te!!! Pe bune, zilele de concediu nu pot fi înlocuite cu bani, însă dacă, fără să-ți fi luat concediul, pleci de la locul de muncă, angajatorul este obligat să-ți dea bantuirea pentru anul respectiv.

Rechemare din concediu? Da, ea este posibilă. Dacă firma, compania, Patria, șeful, toți odată se sufocă pur și simplu și, din cauza unei situații excepționale, ești rechemat din concediu, tu nu restitui nimic din indemnizație și poți să-ți continui concediul după ce firma, compania, Patria și șeful își recapătă oxigenul și pulsul normal.

Pe lângă tot ce am discutat până acum, mai există concediul anual suplimentar vizând persoanele de până la optsprezece ani, pe cei cu dizabilități severe de vedere și pe cei care lucrează în condiții vătămătoare.

Apoi mai există și concediul neplătit, dar el presupune situații și conjuncturi pe care eu nu ți le doresc, așa că fă bine să nu ai nevoie de așa ceva.

Acum, drag pokemon (mie cel mai mult îmi plăcea Charmander, tu cine vrei să fii?) muncitoresc, poți liniștit să zbori în pokemingea pe care o vrei și-o meriți, până te aruncă Ash Bossuleanu în noi bătălii. Și da, în legătură cu zilele de concediu, Catch ‘em all!

               O vară frumoasă să ai!


Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Job Premium