...

Căutare avansată

Ești angajat – da, ai DREPTURI! Doar să nu ai impresia că e tot ce ai.

26-10-2020 Ce spune Legea
...

Când ne pițigăiem glasul ca să facem scandal și să urlăm după drepturi, trebuie să știm un lucru:
Dacă invocăm drepturi, nu înseamnă automat că avem dreptate.

„Drepturi” nu e un cuvânt magic.

Drepturile sunt acele mici elemente care alcătuiesc, împreună, substanța minimei demnități umane și a minimei decențe, dar nu mai mult.

Dacă ceva nu-ți place, dacă ești supărat, dacă ești dezamăgit, dacă ai vreo pretenție, dacă te simți ofensat și dacă o lacrimă amară îți brăzdează obrazul diafan, încă nu e cert că ți-a fost încălcat vreun drept.

Cu siguranță însă, uneori într-adevăr se face abuz, acea demnitate și decență despre care vorbeam mai sus sunt încălcate și atunci e nevoie să iei măsuri.

Drepturile deci, pe care le ai, în calitate de angajat, și a căror respectare nu îți asigură numaidecât milioane în cont și faimă globală, sunt:

 • Dreptul la contract individual de muncă, în absența căruia orice abuz se poate produce fără consecințe, pentru că n-ai nicio dovadă că lucrezi undeva.
  În plus! După ce l-ai semnat, ai tot dreptul să-l modifici (cu acordul angajatorului, nu infiltrându-te noaptea în cancelarie) în legătură cu durata muncii, salariul primit, regimul de lucru și alți parametri prevăzuți de artiolul 68 al Codului Muncii, să-l suspenzi (articolul 75 și 76) sau să-l desfaci.

Pe scurt, tot ce urmează să faci, cum urmează să faci, pentru câți bani urmează să faci, consemnează într-un document. Documentul ăsta se numește contract individual de muncă. Schimbările din viața ta profesională vor succeda strict schimbările din acest contract.

 • Dreptul la condiții bune de muncă și securitate, ceea ce presupune, printre altele, potrivit articolului 227 din Codul Muncii:
  - asigurare obligatorie contra accidentelor de muncă și a bolilor profesionale;
  - informare corectă, din partea angajatorului, referitoare la condițiile de muncă;
  - posibilitatea refuzului prestării muncii în cazul apariției unui pericol pentru sănătate și viață;
  - posibilitatea adresării la angajator, sindicate, autorități sau instanțe de judecată pentru soluționarea problemelor privitoare la protecția muncii;
  - dreptul la compensații legale în cazul angajării la muncă în condiții grele, vătămătoare sau periculoase;
  - dreptul la un control medical extraordinar potrivit recomandărilor medicale, cu menținerea locului de muncă și a salariului mediu pe durata efectuării controlului.

Pe scurt, asigură-te că ai la dispoziție instrumentele de care ai nevoie pentru a face munca pentru care te-ai angajat și asigură-te că nu ești rănit și că nu mori la locul de muncă doar datorită locului de muncă însuși.

 • Dreptul la odihnă.
  Nu mai puțin de 28 de zile pe an sunt alocate odihnei sau cel puțin absenței nepenalizate de la lucru.
  El nu-ți poate fi luat, anulat sau transferat pentru zilele în care ai stat acasă din cauza pandemiei sau din alte cauze justificate. Cele 28 de zile anuale așteaptă să fie luate și tu le vei lua (dacă ai cel puțin șase luni lucrate), iar în articolele 112, 113, 114, 115 și 116 din Codul Muncii găsești nu doar confirmarea, ci și garanția că aceste 28 de zile vor fi plătite!

Pe încă mai scurt, ai 28 de zile pe an pentru concediu plătit, și nimeni nu te poate opri.

 • Dreptul la achitarea integrală și punctuală a salariului. Valoarea salariului și data primirii sale sunt consemnate în... unde? Corect: în contractul individual de muncă.
 • Dreptul la formare profesională și instruire cu păstrarea locului de muncă, adică la aprofundarea cunoștințelor care-ți permit prestarea muncii. Dacă inițiativa instruirii și formării vine din partea angajatorului, atunci acesta va suporta costurile. Dacă tu ai găsit niște cursuri sau traininguri sau seminarii etc, atunci depui o solicitare și, în termen de 15 zile, angajatorul îți comunică în ce condiții e fezabilă toată treaba (articiolul 214 din Codul Muncii).
 • Dreptul la sesizarea autorităților (patronate, sindicate, administrație etc).
 • Dreptul la asigurare socială și medicală obligatorie. Noi înțelegem că sună ciudat să ai dreptul la ceva obligatoriu, dar asta e, așa se numește.

Drepturile trebuie, într-adevăr, respectate, dar la fel de respectate trebuie să fie și responsabilitățile de serviciu care, împreună cu drepturile, alcătuiesc cadrul unei desfășurări sănătoase a lucrului pe care, dacă-ți aduci aminte, la un moment ți l-ai dorit destul de mult.

Nu te trăda tocmai acum, când l-ai și obținut.

Spor la treabă!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online