...

Căutare avansată

Drumul până la lucru și înapoi – mai util decât ai crezut

24-04-2020 Diversitate
...

Ți-i dor, așa-i?

Ți-i dor să mergi în troleibuz cu niște oameni alături, fără să le pândești momentele de tuse, ți-i dor să achiți o taxă de doi lei, ți-i dor să fii trimis mai în fund într-un microbuz, ți-i dor de un ambuteiaj pe Ștefan cel Mare, de un sens care nu mai înțelegi dacă-i dublu sau unic pe strada București, ți-i dor de paznicul ăla morocănos de la intrare. Ți-i dor, deci, de multe lucruri de care te plângeai până nu demult.

Atenție: Acesta nu este un articol care urmărește să stârnească lacrimi și mugete retrospective și care să sublinieze drama neprețuirii lucrurilor la timpul potrivit. De altfel, dacă ne lăsăm purtați de pilotul emoțional automat, la scurt timp după reintrarea în normal, vom miorlăi iar că taxatoarea-i grasă și că tare nu ne-ar strica un orar mai flexibil, cu lucru de acasă, de exemplu.

În viața fără de Covid, lucrurile enumerate mai sus se conțin în drumul parcurs de acasă la lucru și înapoi, unul pe care îți spuneam cum ai putea să-l valorifici  ceva mai demult, în condițiile în care îl vezi ca pe o condamnare zilnică.

Iată însă că a venit vremea când drumul ăla se dovedește a nu fi fost chiar atât de rău și de împovărător.

Mai ales drumul înapoi spre casă – sugerează TheLadders  – este util prin faptul că îți oferă șansa să reflectezi și să ruminezi evenimentele din cursul zilei, trăgând concluzii, făcând predicții etc.

Și drumul spre locul de muncă totuși – confirm cu toată convingerea – este cât se poate de util mai ales dacă presupune efort fizic, traducându-se eventual în călărirea bicicletei. Efortul fizic se întâmplă să aereze gândurile și să predispună la efort intelectual.

Lipsa drumului spre job și înapoi, punctează TheLadders, fiind o parte esențială a zilei de muncă, crește nivelul de stres, ceea ce poate cauza probleme de somn (ai avut coșmaruri sau insomnii în perioada asta? Felicitări!).

Firește, nu doar faptul că nu mergi la lucru și înapoi cauzează stres, dar e și ăsta un factor, printre cei mulți cum ar fi lipsa de socializare, izolarea în casă, lipsa de aer, lipsa efortului fizic, toate, de fapt, putându-și găsi o compensare casnică decentă dacă vrei.

Acuma, întorcându-ne la ideea plecării și venirii de la lucru, avem, pentru ziua de azi:

Concluzia 1: Când nebunia se va fi încheiat, mergând din nou la muncă, s-ar putea să ajungi să vezi ceva plăcut în ceva ce era considerat în mod normal insuportabil sau cel puțin neplăcut, și astfel câștigi o oră sau mai multe ore (în funcție de cât îți ia drumul respectiv) de emoții pozitive în defavoarea aceluiași număr de emoții negative și resentimente.

Concluzia 2: Soarta pe care o are acum drumul de acasă și înapoi o poate avea orice activitate căreia îi incriminezi momentan inutilitate și caracter enervant. Deschide ochii și observă, poate că au niște aspecte care, dacă ar lipsi, ți s-ar face dor, și cu asta ne putem întoarce la începutul articolului.

Drum bun!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online