...

Căutare avansată

Despre trădare profesională și nu doar, în vinerea de dinaintea Paștelui

17-04-2020 Diversitate
...

Teologic vorbind – nu și teleologic, vreau să cred – astăzi e ziua crucificării. Crucificare ca rezultat al trădării.

Oare cazul biblic e unicul în care trădarea a crucificat? Oare nu este ăsta doar un caz arhetipal menit să sublinieze caracterul parșiv al trădării, care inevitabil naște pieire?

Vorbim azi despre trădarea profesională care ajunge să crucifice cariere, respect și, de ce nu, vieți, și mai facem și o listă cu unele dintre cele mai de vază.

Unele dintre cele mai inofensive (inofensive? trădare inofensivă... hai să spunem mai bine „trădare cu cele mai puține victime colaterale”) ar fi transferurile fotbaliștilor la echipe rivale: un Robert Lewandowski între Borussia Dortmund și Bayern Munchen, un Carlos Tevez între Manchester City și Manchester United, un Cesc Fabregas între Arsenal și Chelsea etc.

Ce au în comun toate cazurile de trădare, indiferent de gravitatea lor, este pierderea sau diminuarea respectului pentru subiectul trădării, care alege confortul imediat, de ordin pecuniar, în defavoarea stoicismului valoric.

Războaiele au produs și ele trădări majore, cum ar fi cazul informatorului austriac Alfred Redl, care vindea rușilor informații angro și cu amănuntul, sau al lui Mir Jafar, care nu a luptat de partea propriului popor în fața englezilor, și multe altele.

Dacă stai să te gândești puțin, trădarea e un fenomen atât de adaptabil și prolific, încât se poate manifesta în orice domeniu. Până și la piață, poți să o trădezi pe tanti de la care ai cumpărat mereu verdeață când o babă insidioasă îți dă smocul de mărar cu un leu mai ieftin, iar tu cazi pradă ispitei financiare.

Ce să mai zicem de lumea afacerilor mari? Acolo ispitele-s enorme, mizele uriașe, resentimentele pur și simplu monstruoase, iar mârșăviile riscă să fie de același calibru.

FastCompany a trecut în revistă câteva dintre cele mai de seamă acte de trădare din poveștile marilor corporații. Sunt ele sau nu trădări majore sau trădări în general, te lăsăm să decizi.

  1. Jay Leno îi ia locul de moderator al emisiunii Tonight Show colegului său de la NBC, Conan O’Brien, după ce acesta din urmă e dat afară în 2010.
  2. Managerul companiei Louis Roederer (producătorul șampaniei Cristal, pe care raperul Jay-Z o cumpăra pentru cluburile sale și pe care o evoca în piesele pe care le cânta) a răspuns, întrebat fiind ce crede despre popularitatea brandului printre raperi, că nu le poate interzice să procure. Răspunsul a fost găsit de Jay-Z ca fiind unul rasist, motiv pentru care a renunțat la orice legătură cu Cristal.
  3. Oracle sugerează că HP (cele două companii fiind partenere mult timp) a angajat un director general incompetent, după ce Mark Hurd și-a pierdut poziția de CEO al HP din cauza unor acuzații de hărțuire. Mark Hurd deci pleacă de la HP și ajunge co-președinte al Oracle, iar HP îl dă în judecată pentru nerespectarea termenilor contractuali.
  4. Orientările politice diferite ale frațilorAdolf și Rudolf Dassler din timpul celui de-al doilea război mondial au participat la destrămarea companiei lor comune (Dassler Brothers) și la edificarea a două companii rivale – una de fiecare parte – Adidas (Adolf Dassler) și Puma (Rudolf Dassler).

Avem și în mediul nostru trădări? Categoric. Multe sunt de ordin politic (treceri prin diverse partide), altele iau forma unor denunțuri sau a unor uneltiri în cadrul unei companii. Cozile de topor din vremea deportărilor își merită și ele locul de cinste în psalmul degradării umane, firește. Exemple mai sunt.

Îți stau mârșăviile sau nu în caracter, asta o știi tu.

Noi spor, demnitate și Paște fericit îți urăm.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online