...

Căutare avansată

Despre bullying. Intimidarea la locul de muncă.

11-01-2021 Diversitate
...

Ce înseamnă?
Bullying (termen original în engleză) – hărțuire, intimidare, constrângere.

Cât de simplu și de exact poate fi identificat?
Foarte greu și foarte inexact.
Bullying-ul nu este reglementat juridic, nu constituie o infracțiune propriu-zisă și are o definiție extrem de vagă și coordonate foarte interpretabile.

Exemplu:
În definiția bullyingului ca orice acțiune care ofensează o persoană și aduce daune demnității umane (definiție foarte frecvent utilizată), nu putem ști ce îl ofensează pe unul spre deosebire de altul, care este gradul de reziliență al unuia față de cel al altuia și cât de sensibile sunt demnitățile indivizilor din jur, astfel încât aceeași acțiune poate fi calificată drept bullying în raport cu o persoană, și comportament perfect normal în raport cu o alta.
Nu putem lăsa stabilirea unui delict – fie el și moral –, care poate avea urmări grave pentru un presupus agresor, doar la discreția susceptibilității unui om.

Este nevoie de coordonate mai exacte decât „demnitate lezată”, „tristețe în ochi” și „lacrimi pe obraz” pentru stabilirea calității de bullying a unui comportament.

La locul de muncă, cea mai funcțională metodă de identificare a fenomenului este observarea măsurii în care un comportament sau altul sabotează normala executare a lucrului de către angajat, deși și aici pot exista multe variabile parazite și bullyingul poate să nu fie deloc bullying, dar e metoda cea mai apropiată de menținerea unei dinamici, în interiorul companiei, care să corespundă însăși rațiunii de a fi a companiei, a scopului și a rentabilității ei.

Cu alte cuvinte, dacă tu nu poți lucra anume în urma interacțiunilor repetate cu Bogdan, spre exemplu, e posibil – nu e cert, dar e posibil – ca Bogdan să exercite oareșce presiune asupra ta.

Tu, în calitate de presupusă victimă, ai mai multe opțiuni:

  1. Vorbești cu Bogdan cât deranjul nu s-a sedimentat și n-a crescut în ură, vorbești asertiv, adică neatacându-l pe Bogdan ca om, ca personalitate, ci acțiunile sale și impactul lor asupra ta (Bogdan, faptul că tu faci X, în mine trezește senzația de angoasă, nu Bogdan, tu mă enervezi când faci tâmpenia de X) și vezi dacă se schimbă ceva.
  2. Comunici situația superiorului tău. Din nou, o faci fără să dai verdictul tău emoțional (mami, potlogarul de Bogdan m-a jignit!), ci relatezi faptele concrete, astfel încât să poată și șeful să-și dea seama dacă Bogdan o ia razna (utilizează insulte, amenințări, gesturi obscene, te ridiculizează intenționat în prezența altor colegi etc) sau tu ai probleme cu existența în sânul omenirii.
    Pentru ambele variante, există departamentul de HR sau psihologul companiei, care ar putea lucra, fie cu tine, fie cu Bogdan, fie cu ambii, ca la terapia de cuplu.
  3. Dacă Bogdan se dovedește a fi însuși superiorul tău, te strecori în biroul șefului lui Bogdan sau te duci direct la departamentul HR și comunici toată chestiunea.

Nu există un Cod al Bullyingului, așa cum există Codul Penal, pentru ca fenomenul autentic să poată fi constatat și pedepsit, dar există politici locale, valabile pentru compania concretă în care lucrezi, un fel de regulament de ordine internă, pe care, semnându-l la angajare, te conformezi tuturor prevederilor sale, care pot include chiar și abdicarea de la gesturi sau comportamente concrete.

Jobs.diez încurajează adevărul și sinceritatea în comunicare, indiferent la și între ce niveluri se produce și își exprimă speranța că tu ești capabil să produci, prin asta, pace autentică în jurul tău, asta dorindu-ți să faci și în anul care vine.

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online