...

Căutare avansată

De ce șefii își invidiază subalternii

09-01-2019 Diversitate
...
Șefii se bucură de tot felul de avantaje care vin cu poziția lor: controlează resursele, iau decizii importante, au salarii mari și alte avantaje valoroase, au oportunități de a dezvolta conexiuni cu oameni importanți din interiorul și din afara organizației lor. Cu toate acestea, unii șefi sunt invidioși pe proprii angajați, scrie eva.ro.

Care este motivul pentru care își invidiază șefii subalternii?

Această invidie este valabilă mai ales atunci când un subaltern are abilități sociale puternice, demonstrează un potențial de leadership, dezvoltă relații strânse cu conducerea superioară sau este considerat o sursă de idei inovatoare. În timp ce invidia dintre colegii de la birou sau a subordonaților pentru superiori a fost studiată pe scară largă, mai puțin a fost studiat fenomenul invers.
 
Această invidie „descendentă” apare atunci când superiorii cred că subordonații au ceva ce ei și-ar dori, dar le lipsește. Invidia semnalează o amenințare la adresa stimei de sine: pentru a aborda această amenințare, oamenii încearcă să îi priveze pe ceilalți de avantajele lor sau să încerce să devină mai buni. Literatura de specialitate a arătat că persoanele în poziții de conducere care doresc să devină mai bune pot folosi metode inspiraționale pentru a motiva angajații, pentru a le dezvolta abilitățile și pentru a-i ajuta să treacă peste obstacole. Cei care încearcă să își priveze subalternii de această dezvoltare pot folosi supravegherea abuzivă, care include țipete, vină, ostracizare și alte tactici negative
 
Când se simt amenințați, șefii se „protejează” prin diminuarea poziției angajatului. Supraveghetorul este în poziția de autoritate și este capabil să folosească adesea o abordare abuzivă, deși poate avea implicații negative și pentru el. Multe companii au politici de toleranță zero față de abuz sau agresiune, iar încălcările acestor politici pot dăuna reputației sau carierei. 
 
Este o tendință naturală ca oamenii să se compare unii cu ceilalți. Indiferent de cât de multe realizări au, cei mai mulți oameni cunosc persoane care se descurcă mai bine decât ei. Dar liderii pot canaliza acele sentimente în scopuri productive în momentul în care gândesc obiectiv în ceea ce privește sursa invidiei lor. Crezi că sursa invidiei lor este neîncrederea? De ce? Și ce rol pot juca părerile individuale despre căldura sau răceala din comportamentul angajaților? Pentru lideri, testarea acestor sentimente de invidie față de alții îi poate ajuta să transforme o emoție naturală dintr-o sursă de prejudiciu într-o sursă de îmbunătățire personală și, în cele din urmă, în succes organizațional. Ca urmare, companiile ar putea instrui liderii să identifice și să înțeleagă invidia descendentă, pentru a gestiona declanșatorii emoționali.