Căutare avansată

De ce ar trebui să lucrezi măcar o dată-n viață în vânzări

29-03-2019 Diversitate
...

Şi tu faci parte, ca şi noi, din generaţia milenialilor: mult discutată şi intens polemizată, copiii anilor '90, crescuţi în 20 de ani de schimbări ale tehnologiei. Am văzut şi am experimentat trecerea de la PC la laptop/tabletă/smartphone, de la dischetă la CD, DVD, şi, în final, la stickuri de memorie cât un deget. Suntem conectaţi în permanenţă prin reţele sociale, cunoaştem tot ce mişcă în oraşele în care locuim, suntem la un click distanţă de resursa pe care ne-o dorim. Generaţia noastră este binecuvântată de viteza cu care circulă informaţia şi de oceanul de oportunităţi.

Cu toată tehnologia şi uşile deschise din piaţa de joburi, suntem puţin debusolaţi când vine vorba despre acea parte importantă care dezvoltă un business: vânzarea. Indiferent cu ce te ocupi acum (mai ales dacă ești șomer), ar trebui să lucrezi măcar o dată în vânzări. Și uite de ce:

Avantaje personale:

# Nici nu va trebuie să minți în CV când vei scrie că experiența dobândită în comerț a avut un impact puternic. Chiar înveți multe când trebuie să gestionezi toate problemele și frustrările clienților într-un timp destul de scurt - sunt de părere cei de la iQool.ro. Și nu sunt doar oamenii care au fost nemulțumiți de experiența cu compania - sunt și oamenii care au avut un meeting la prima oră a dimineții, cei a căror zodie a intrat în Mercur retrograd sau care vin să se descarce de toate problemele la casă.

# Dacă simți că abilitățile de comunicare, negociere și diplomație nu sunt punctul tău forte, o să ai cel mai mult de beneficiat în urma jobului în sales. Pe de altă parte, cei care deja au cei 7 ani de acasă și dovedesc asta poate vor învăța să nu eticheteze sau să fie mai răbdători, calmi și empatici. 

# Vei privi omul care te servește, precum taximetristul sau chelnerul, și vei înțelege că, până la urmă, doar încearcă să-și facă munca așa cum știe mai bine. De asemenea, vei cunoaște importanța bacșișului. 

Avantaje profesionale:

# Cei mai buni reprezentanţi de vânzări sunt cei care înţeleg procesele unei afaceri, ştiu să-şi asume deciziile şi să analizeze riscurile. Un job în sales, chiar dacă îţi testează răbdarea şi abilităţile personale, te va învăţa cum să judeci la rece, să prevezi contractele dubioase şi te va transforma într-un profesionist autentic.

# Este printre puţinele locuri de muncă unde nu eşti legat de birou, ai libertate de mişcare şi cunoşti în permanenţă oameni noi pe care îi poţi atrage ca resurse pe viitor, în planurile tale de carieră.  Cel mai bun networking nu se face la conferinţe plictisitoare, ci în situaţii de tip cerere/ofertă.

# Ca personalitate, vânzătorii sunt cameleonici şi învaţă în timp să se adapteze pe nevoile clientului, să exploateze emoţional decizia de cumpărare şi să convingă pe oricine de calitatea produsului pe care îl promovează.  

Poate că vânzarea B2B ţi se pare mai uşor de realizat: contracte de servicii şi produse între companii, interacţiune intermediată şi poate mai puţin timp consumat în construirea relaţiei cu clienţii. Însă în B2C, poţi spune cu adevărat că eşti un as în ale vânzării; cu cât relaţia client- agent are nevoie de mai mult timp pentru a se materializa în ceva concret, cu atât provocarea va fi mai mare pentru tine şi câştigul mai mare pe termen lung, afirmă și platforma Reviro

Iar dacă te vezi în pielea unui antreprenor în câţiva ani,  o carieră în sales este cea mai bună oportunitate pentru tine și te pregătește pentru provocarea unei afaceri.

Te-am convins să încerci o carieră în vânzări? Dacă da, uite mai jos câteva joburi bune în domeniu:

Platforma jobs.diez încearcă să te aducă mai aproape de angajatori și să-ți ofere toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redea încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.


Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Job Premium