...

Căutare avansată

De ce angajatorii nu dau feedback?

06-12-2019 Pentru aplicanți
...

Pentru că nu vor.

Într-un fel, aici aș putea încheia articolul. Nu vor – nu vor, asta e.

Cu toate astea, uneori, curiozitatea în raport cu tăcerea angajatorului poate avea valoare messengeriană: Oare de ce n-a vrut? Oare de ce m-a respins? Dar oare m-a respins? Oare de ce n-a vrut să iasă? Poate vrea să insist? Și, în general, de ce tace?, de unde se nasc ceaiuri băute în tăcere, lacrimi răzlețe brăzdând obraji, priviri în gol și bloguri despre cine pe cine merită.

Thebalancecareers.com înțelege această preocupare și oferă niște răspunsuri pe dimensiunea profesională, răspunsuri care conțin motive, cele mai multe dintre ele izvorând din considerente practice mai mult decât din intimitatea emoțională a omului care angajează.

Așadar, de ce nu dau angajatorii feedback?

 • Pentru că – vai, cuțit în inimă – nu te consideră suficient de bun și nici nu-și mai bat capul (capetele, dacă-i un comitet întreg) să-ți dea de știre.
 • Pentru că CV-ul nu le place, fie că este formatat greoi, fie că pur și simplu nu le este pe plac, fie că nu conține ceea ce caută ei.
 • Pentru că nu mai e valabilă oferta de angajare (nu mai vor să angajeze pe postul respectiv sau deja au angajat pe altcineva).
 • Pentru că n-ai furnizat documentele cerute.
 • Pentru că procesul de selecție durează.

Se întâmplă, însă, ca tu să fii cu un pas mai aproape de angajare – ai fost deja și la interviu – iar pasul ăsta să se dovedească nimic mai mult decât un prilej de a sta crăcănat în stand-by, pentru că angajatorul deja după interviu nu dă de știre, cu toate că, aparent, erai calificabil teoretic pentru jobul respectiv, de vreme ce ai ajuns în această fază.

De ce s-o fi întâmplând asta?

 • Pentru că – vai, același cuțit în inimă, răsucit un pic spre dreapta – nu te consideră la fel de bun ca altcineva care, la fel de bine, a fost la interviu.
 • Pentru că te-au văzut incompatibil cu atmosfera și cultura organizațională.
 • Pentru că s-a dovedit că ai mințit în CV.
 • Pentru că ai fost perceput ca arogant.
 • Pentru că în social media au găsit ceva ce ai postat și nu le-a plăcut.
 • Pentru că ți-ai vorbit de rău foștii angajatori.

Astea toate sunt posibile motive. Poate să nu fie niciunul, pot să fie mai multe la pachet, pot să fie toate o dată.

Thebalancecareers sugerează că, în cazul tăcerii prelungite, ai mai putea aștepta nițel sau ai putea întreba politicos care-i treaba și în ce fază se află procesarea candidaturii tale, dar nu înainte de vreo două săptămâni de la depunerea candidaturii.

Dacă ai fost și la faza interviului, după asta poți telefona ca să mulțumești pentru minunata și neasemuita experiență a întâlnirii tete-a-tete, iar din tonul vocii și atitudine, sugerează Thebalancecareers, ai putea înțelege cam care-i treaba.

Iar cel mai bine – conchide sursa – e să nu te oprești din căutat. Caută, caută, caută, și s-ar putea să găsești ceea ce îți dorești și ceea de ce ai nevoie cu adevărat.

Iar acum, notă pentru angajatori:

Nimic din cele de mai sus nu reprezintă o scuză pentru a nu oferi un răspuns – negativ sau pozitiv – și a lăsa candidatul să aștepte ca un câine-n ploaie. Aveți bun simț și oferiți feedback.

Toate bune.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online