...

Căutare avansată

Dacă strângi, strânge bine! Strângerea de mână și regulile ei

15-05-2020 Diversitate
...

Odată cu expirarea stărilor de urgență, cu înmuierea Covidului și cu restabilirea acalmiei cetățenești, epopeea salutului cu cotul, cu pumnul, cu genunchiul și cu alte părți ale corpului decât palma va pleca și ea.

Ești pregătit?

Ai putea spune că da și ai putea adăuga „ce mare treabă?” fiind sigur că și până acum te-ai descurcat nu rău.

Hai să verificăm, totuși!

Nefiind doar o simplă normă de protocol, strângerea de mână – practic primul lucru pe care îl practici când mergi la un interviu de angajare, când intri într-un colectiv sau când pur și simplu întâlnești pe cineva undeva – e în măsură să stabilească raporturi de forță, să demaște caractere sau să dezvăluie intenții.

Strânsoarea dominantă, spre exemplu, este – potrivit Brightside – cea în care dosul palmei tinde să fie orientat în sus, practic supunând alteritatea.

Strânsoarea supusă, respectiv, cea care ar denota neîncredere în sine sau docilitate, este opusul primeia și presupune orientarea în sus a palmei.

Strânsoarea moale, care de fapt nu e strânsoare, ci pur și simplu o mână întinsă ca să faci ce vrei cu ea, poate exprima slăbiciune sau indiferență.

Felul în care strângi mâna, deci, exprimă suficient ca să prefigureze caracterul relației pe care o poți avea cu omul din fața ta.

TheMuse  vine cu niște recomandări pentru felul în care saluți pe cineva prin strângere de mână, astfel încât aceasta să favorizeze o relație deschisă și prietenoasă.

  • Păstrează, într-un spațiu unde e posibil să întâlnești sau să vrei să întâlnești pe cineva, mâna dreaptă liberă, astfel încât salutul să se poată produce nestingherit și, la fel de bine, ai putea avea grijă ca mâna să nu fie prea transpirată, umedă sau rece.
  • Ridică-te dacă stai așezat, pentru a strânge mâna cuiva, iar în momentul în care o faci, privește drept, fixează persoana și, contactul odată săvârșit, scutură din cot de vreo două ori, gest care, apropo, subliniază, în spiritul valorii istorice a strângerii de mână, încrederea reciprocă.
  • Strânge-i mâna omului, fă-l să-ți poată ghici în palmă doar atingându-te, fă-l să-ți simtă liniile, lăsați-vă palmele să se atingă, dar nu înclina mâna într-o parte sau în altă, în felurile descrise mai sus. Lăsați raportul de egalitae să se scurgă între mâinile voastre curioase.
  • Nu face nici abuz, nici prea multă economie de forță atunci când strângi mâna. Fii ferm doar. Cât ești de puternic sau de slab, se va vedea pe parcurs. E suficient să demonstrezi că nu ești un preș și, de asemenea, că nu ești un monstru însetat de sânge.
  • Dacă nu cunoști alteritatea, evită atingerea cu mâna stângă a diferitor părți din organismul celuilalt, limitându-te la o singură mână, cea care practică efectiv strângerea.
Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online