...

Căutare avansată

Curiozitate, obișnuințe, Steve Jobs și filosofia lui „altfel”

29-06-2020 Diversitate
...

Spunea cineva că, dacă faci mereu același lucru în același mod, nu ai cum să obții un rezultat diferit.

Nu știu cine a spus asta exact. De pe Facebook e riscant să încerci să deduci sursa. Ba a spus-o Jason Statham, ba Leo Di Caprio, ba Johnny Depp, ba Coco Chanel, ba Vitalic Tn, freelancer.

În consecință, decât să forăm după înțelepți – toată mulțumirea, totuși, celui care a spus-o – propunem să plonjăm mai curând în înțelegerea expresiei.

Poate că, într-adevăr, ceea ce ești e produsul rutinei tale, indiferent care-o fi ea.
Poate că, într-adevăr, dacă schimbi ceva în rutina ta sau în felul în care faci un lucru, ți se va schimba și realitatea, și ființa, și viața.

Avem astăzi acces, cu ajutorul TheLadders , la cunoașterea a trei dintre obiceiurile lui Steve Jobs, părintele iphone-ului cu care ți-a fost făcută cel puțin o poză postată pe net, obiceiuri care erau, poate, diferite de ale tale.

Pe lângă faptul că a mușcat cu poftă din Apple-ul Edenului tehnologic, Steve Jobs a avut parte și de lucruri urâte în viață – a fost alungat din compania pe care el însuși a edificat-o, a făcut cancer la pancreas, a decedat la 56 de ani.
Obiceiurile pe care urmează să le enumerăm totuși, par prea puțin în măsură să fi generat anume problemele de mai sus.
În orice caz, marja de scepticism îți aparține și o pui în priză cum și când îți place mai mult.
Noi însă începem:

 1. Steve Jobs făcea ceea ce-l pasiona.
  Omul spunea că, de vreme ce lucrul va ocupa o mare parte din viață, nu putem fi satisfăcuți decât atunci când facem bine ceea ce facem, iar calitatea adevărată vine odată cu pasiunea pentru lucrul respectiv.
  La fel de bine, Steve Jobs încuraja căutarea – dacă nu ai găsit încă ce te pasionează cu adevărat, caută, mai caută și iar caută (aici îmi amintesc de un interviu de-al unuia dintre autorii preferați, Daniel Pennac, unde acesta instiga la curiozitate, iar când vei fi găsit pasiunea, vei simți.
 2. Steve Jobs mergea des. Se plimba.
  Așa îi veneau ideile.
  Caracterul benefic al mersului, al mișcării, al efortului fizic poate fi confirmat de cei care fac sport și care, după, deși teoretic obosiți, se simt revigorați și, de asemenea, de autorii care își compun versurile și care își pot mulge muzele anume mergând, plimbându-se.
 3. Steve Jobs punea preț, mai presus de orice, pe timp.
  Cele mai de preț lucruri din viața mea, spunea el, nu costă bani. E limpede că cea mai valoroasă resursă pe care o avem este timpul. Să-ți aduci aminte că vei muri într-o zi este cea mai bună metodă pe care o cunosc de a nu cădea în capcana ideii că ai avea ceva de pierdut. Deja ești gol. Nu există niciun motiv pentru care să nu-ți urmezi inima.I
  Aici însă mă simt nevoit să revin la interviul lui Daniel Pennac, unde se cheamă la luciditate în vederea distingerii corecte a dorinței de nevoie. Deși sunt adesea antagonice, cele două obișnuiesc să se identifice una cu alta în mintea noastră, ceea ce ne face confuzi.
  Să faci ce-ți spune inima nu înseamnă să stai toată ziua în pat și să faci scroll pe Facebook sau Youtube. Ăsta e impuls de conservare, nu inimă, și știi foarte bine cât de mizerabil te simți dacă faci asta toată ziua.
  Inima te duce spre acel lucru care simți că-ți oferă un sens, o menire o conștiință împăcată.

Obișnuințele tale care-s? Merită perpetuate?

Te salut.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
9
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online