...

Căutare avansată

Cum să NU cauți un loc de muncă

21-06-2018 Pentru aplicanți
...

Ești tânăr, ba chiar proaspăt absolvent de liceu, colegiu sau universitate ori poate vrei un job ușurel, de vară, pentru că încă nu ți-ai luat diploma și nu știi să faci ceva anume. Ai nevoie de bani că, deh, nu poți să ceri într-una de la părinți și deja vrei un venit al tău. Și te-apuci să cauți de lucru. Stop! Ești sigur că cauți corect? Hai să vedem!

# Din start tre' să știi ce vrei. Vrei un job freelance, part sau full-time? Ești gata să lucrezi în tura de noapte, peste program, la o terasă afară? Ce skilluri posezi, în afară că ești un tânăr "promițător și ambițios"? Fii obiectiv cu tine însuți și cunoaște-te ca să știi de ce te poți apuca. 

# Fă-ți un CV bun. Uită de învechitul Europass și optează pentru CV-uri scurte, creative, de o pagină: aici ai o listă de aplicații pentru un CV interesant

...

# Identifică platformele cu oferte de joburi, paginile de Facebook care recrutează sau postează despre HR, pe scurt, tot ce-ți poate fi de folos ca să identifici cât mai multe oferte relevante. Și aici atenție: majoritatea grupurilor de pe facebook cu oferte de joburi nu sunt prea indicate, mai ales dacă vrei să-ți găsești un loc de muncă modern, în companii mari sau start-up-uri. Pe lângă asta, în grupuri niciodată nu știi cât de veridică e o ofertă sau alta, deci economisește-ți timpul și nervii. O să ai nevoie de ei mai departe. 

# Trimite CV-ul companiilor a căror oferte te-au interesant. Ți-a plăcut anunțul, e interesant, cu mai mult decât "salariu motivant"? Asigură-te că formulezi și expediezi corect emailul cu CV-ul tău - nu de alta, dar chiar și capete mai luminate au dat-o-n bară cu asta. 

# Ce să NU faci: la punctul ăsta am hotărât să scoatem în prim-plan cauza pentru care am decis, de fapt, să scriem un astfel de articol. NU posta statusuri pe Facebook în speranța că vreo companie promițătoare sau angajator o să observe brusc tot talentul care emană din tine și o să te cheme. Asta nu funcționează așa: un job bun merită să depui efort, pentru că nimic nu pică mură-n gură. Mai mult, asta arată disperat și total neprofesionist. 

...

# Așteaptă să fii chemat la interviu. Nu te agita, nu-i suna tu ca să vezi dacă a ajuns CV-ul tău, nu-l trimite de încă 5 ori în speranța că vei fi remarcat. Dacă n-ai fost sunat timp de 5 zile de la expediere (cu excepția dacă există un deadline), asta e. Nu e despre tine sau competențele tale, e despre faptul că compania are nevoie de un anume fel de angajat cu un anume fel de skilluri. 

# Felicitări, ai fost sunat! Urmează să te duci la interviu. Fie că e vorba de un interviu video sau unul face-to-face, e recomandat să faci din timp un mic research despre companie, să te uiți pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook ca să știi cu ce/cine ai de-a face. Nu mai e cazul să optezi pentru o ținută office, n-ai de ce lua sacoul lui tata și pantofii de la balul de absolvire. Dacă nu e specificat în anunțul de angajare că e must o ținută business, stilul smart-casual e taman potrivit. Nu te agita la interviu, cere un pahar cu apă dacă simți că ai emoții și NU te forța! Nu trebuie să pară că cauți cu disperare un job și ești gata pentru orice, dar nici că ai picat din pod și ai optat pentru prima ofertă văzută, ci că ții la timpul și abilitățile tale și le cunoști valoarea. 

Astea fiind spuse, noi îți urăm baftă și succes la (noul) job! 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
7
0
0

Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Oratorica online