...

Căutare avansată

Cum să dezmierzi corect o buburuză pe o frunză de cireș

11-06-2019 Pentru aplicanți
...

 

               Nu cumva îți stau în gât cum să-urile? Perfect, oricărui om care își folosește creierul, cel puțin o dată în viață i s-a acrit de cum să­-uri și cum să nu-uri. Cum să vorbești cu șeful?, Ce să nu spui la un interviu de angajare?, Cum să scrii cel mai convingător CV?, Cum te faci plăcut în colectiv? se apropie valoric adesea de Cum să fii trainer, influencer sau speaker motivațional fără să ai habar ce-i cu viața ta și cu lumea din jur?.

               Ok, da, ăsta este un articol supărat.

               Cum să rezolvi o situație de conflict cu un coleg care te-a insultat și practică bullying-ul la locul de muncă? Iei un șevalet, așezi pe el o pânză albă de mătase, o fixezi bine de șevalet cu capse de metal, iei o cariocă neagră și conturezi câte puțin, cu linii fine întrerupte, apoi, cu roșu, cu linii groase, zona, de orice natură, în care ai prefera ca respectivul s-o apuce și în legătură cu care să-și stabilească vectorul vital. Sau, de ce nu, la urma urmei, îi întorci bullytudinea înzecit, de să nu știe ce-i cu el.

               Ok, ne calmăm. Inspirație. Expirație.

               La job, ca și în relația cu prietenii, ca în relația cu sexul opus, ai de a face cu oameni. Oameni. Creaturi vii, ușor labile, pline de emoții fluctuante, descrise de diverse stări de spirit, porniri, intenții, dorințe.

               Hai să ne gândim la angajare ca la o întâlnire, vrei? Înainte de a ieși din casă ca să te vezi cu individa pupabilă cu care ai stabilit să te vezi, citești un articol despre cum să ajungi la primul sărut în cinci pași siguri, sau despre ce să nu spui la prima întâlnire. Stai, tu chiar asta faci? Citești astfel de articole înainte de întâlniri? Succes, pot să-ți recomand un playlist cu piese triste pentru când te întorci acasă.

               Dacă nu citești, însă, astfel de articole, te felicit, ești conștient că ai de a face cu un om viu, care habar n-ai cum va reacționa la o glumă sau alta, la o replică sau alta, inclusiv la una din alea despre care ai fi putut citi în articol că-s de rău augur la prima întâlnire. Ce-ți rămâne de făcut? Te comporți așa cum simți, având ca unică certitudine faptul că îți place respectiva persoană. Cu siguranță, asta nu garantează că vei avea succes, dar nici ghidul blogogen de dinainte de întâlnire nu garantează nimic. Singura diferență e că s-ar putea în egală măsură să ai și să n-ai succes fiind un cretin robotizat într-un caz, și tu însuți în alt caz. Partea bună e că autenticitatea și sinceritatea se simt și, de regulă, atrag. În fine.

               Revenim la job și la interviul de angajare, de exemplu. Avem și aici nevoie de o certitudine, de un reper imuabil. Acela este capacitatea ta, dorința și responsabilitatea a-su-ma-tă de a face lucrul pentru care te angajezi. Îl vrei, îl poți face, îl faci și îl faci bine. Vorba lui Louis CK, do the thing that is the point of the place!.

               Restul e poveste și spoială. Fie că spui sau nu spui niște lucruri la interviul de angajare, competențele tale sunt aceleași, iar posibilitatea angajării nu este condiționată atât de ceea ce spui tu pe lângă demonstrația efectivă a calităților și abilităților cerute de lucru, ci de felul în care angajatorul percepe ceea ce spui tu, iar aici, din nou, ai șanse la fel de mari fiind sincer, ca și urmând ghiduri și îndrumare pentru obținerea succesului.

               Există oameni care s-au angajat cu niște CV-uri care ar fi coșmarul și mâncărimea oricărui ghid de succes și există CV-uri de vis care vai, au fost respinse. Există oameni ale căror scrisori de motivație sunt veritabile manifesturi și sunt luați. Există oameni diplomați, delicați, fini, cumsecade, curăței la suflet și cazier care, totuși, sunt refuzați. Ce păcat.

               Să zicem, totuși, să admitem, că n-ai fost prea sincer la interviu, ai urmat niște pași sugerați undeva, ai rezonat cu angajatorul și ai fost luat. Yey!!! Mai devreme sau mai târziu, te vei trăda. N-ai cum să scapi, pur și simplu. Intențiile tale nespuse vor ieși la iveală, pentru că ele oricum subîntind atitudinea și comportamentul tău. Ca în relație, nu? Mai devreme sau mai târziu, tu devii tu și pur și simplu vei arăta ca un mic impostor care s-a autodeconspirat.

               Bine, elementele absolute, sigure, dacă tot le cauți, există, ele sunt, dar nu în pașii de urmat pentru ca... sau pentru ca să nu... Elemente sigure ar fi următoarele:

  • Nimeni nu respectă lingăii.
  • Nimeni nu respectă falsitatea.
  • Sinceritatea, oricare ar fi riscurile ei, e mereu preferată ipocriziei și imposturii.
  • Toți, mereu, vor respecta verticalitatea.
  • Invariabil, întotdeauna, atitudinea corectă și responsabilă față de lucru va fi apreciată.

               Astea nu sunt, însă, elemente conjuncturale, ci valori general umane. Astea chiar ți-ar putea servi drept reper. În rest, ai putea cu seninătate să ignori rețetele de succes care propovăduiesc renunțarea la sine în numele unor iluzii, or, nu știu cum se face, dar suntem înecați în îndemnuri de a fi noi înșine într-o lume plină de cum să-uri și cum să nu-uri.

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online