...

Căutare avansată

Ce să iei în considerare înainte să-ți negociezi salariul

08-02-2019 Pentru aplicanți
...

Când vine vorba despre procesul de recrutare, cu siguranță nu există o rețetă care să garanteze obținerea jobului dorit în 100% din cazuri. Pentru cei care se află la începutul carierei, primii pași în carieră pot ridica multe semne de întrebare.

Uite ce să știi înainte să abordezi tema salariului/remunerării la un interviu:

# Identifică care sunt așteptările tale financiare

Asta e una dintre cele mai dificile întrebări la interviu, indiferent de nivelul de experiență al candidatului. O treime dintre respondenți au declarat că discuția despre salariu este cel mai dificil pas în procesul de recrutare în 2019.
În plus, aspectul financiar este și principalul motiv care i-ar determina pe tineri să își schimbe jobul.

Vezi și Ce să NU spui șefului când ceri o mărire de salariu 

Analizează-ți corect și pe cât posibil obiectiv competențele în raport cu cerințele jobului pentru care aplici. Raportul trebuie să fie unul echitabil și candidații aflați la începutul carierei trebuie să își formeze așteptările salariale, luând în calcul și investițiile în formarea lor (training-uri, cursuri) pe care o vor primi în cadrul companiei.

# Ce-și dorește angajatorul

Recruiterii pun din ce în ce mai mult accent pe flexibilitatea candidaților, având în vedere modul alert în care evoluează piața forței de muncă și apariția de job-uri noi, cu responsabilități și cerințe noi. Alte caracteristici pe care recruiterii le urmăresc sunt orientarea către rezultate, proactivitatea, capacitatea de a lucra bine în echipă.

Vezi și Cele mai căutate limbi străine de către angajatori

# Cunoaște-ți alternativele

De preferat ar fi ca, înainte de a intra într-o negociere salarială, să ai măcar o alternativă la care să apelezi, în cazul în care discuțiile nu își ating obiectivul. Încearcă să aplici la cât mai multe joburi asemănătoare, despre care ai fi convins că ți s-ar potrivi, și află care este bugetul maxim pe care ei ar fi dispuși să ți-l ofere.

Pe lângă faptul că, practic, vei face o analiză de piață în ceea ce privește potențialele venituri ale tale, vei negocia dintr-o poziție de avantaj.

# Documentează-te din timp

Înainte de a intra în discuții cu managerul, documentează-te bine. Există site-uri specializate în care persoane din diverse arii de expertiză își expun salariile pe care le primesc, astfel că tu îți vei putea face o idee despre venitul care ți s-ar potrivi și ție.

Încearcă să contactezi, prin Facebook sau LinkedIn, persoane capabile să îți spună cam care ar trebui să fie remunerația ta. Adesea, firmele specializate în Resurse Umane au angajați oameni foarte competenți, care știu exact cât valorează cunoștințele unui potențial angajat.

# Fii pregătit să negociezi și pentru alte lucruri, nu doar bani

Adesea, se poate ca angajatorii să aibă un venit lunar maxim peste care nu vor putea trece, iar acesta nu va fi neapărat în concordanță cu cerințele tale.

Însă, cel mai probabil, vei putea negocia și pentru alte lucruri, nu doar pentru bani. Spre exemplu, poți solicita pachete de asigurări de sănătate opționale, abonamente la sala de fitness, o masă pe zi de la o firmă de catering, bonuri de masă și multe altele.

Companiile de la noi au multe oferte pentru candidați și așteaptă CV-ul tău, iar jobs.diez are grijă să ți le aducă cât mai aproape și să-ți ofere toată informația și susținerea necesară în procesul de angajare.