...

Căutare avansată

Cum lucrăm dacă lucrăm în carantină? #coronavirus

12-03-2020 Ce spune Legea
...

Discutam zilele trecute despre contractul individual de muncă și prevederile sale.

Contractul individual de muncă este ca un fel de Control Panel al jobului nostru – acolo se stabilește și de acolo se pot schimba toate – ce, cum, unde, cât, cu cine, de ce, dacă etc.

Acum e pandemie declarată și e deșert pe străzile țării, atâta doar că, în loc de gheme de spini, se poate rostogoli câte o mască pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Cum lucrăm și ce facem în asemenea condiții?

În SUA, spre exemplu – transmite TheLadders – este încurajată munca la domiciliu.

Hai să vedem în ce condiții este ea posibilă la noi.

Articolul 291 din Codul Muncii :
Condiţiile în care se admite munca la domiciliu.
Lucrările puse în sarcina salariaţilor cu munca la domiciliu nu le pot fi contraindicate conform certificatului medical şi trebuie să se execute în condiţii de respectare a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Clar, da? Dacă n-ai o condiție medicală specială, munca la domiciliu nu este o opțiune în condițiile unui contract individual de muncă ce nu o prevede. Și iată aici e secretul! Ajungem din nou la contractul individual de muncă, cel care prevede inclusiv modul și locul în care poate fi executată munca pentru care ești plătit.

În spiritul articolului amintit mai sus, repetăm: contractul individual de muncă poate fi schimbat cu acordul părților (tu și angajatorul tău).

Dacă nu se vrea modificarea contractului în condiții socio-sanitare vitrege, invocăm articolul 76 din Codul Muncii (Suspendarea contractului individual de muncă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor).
Așadar, contractul individual demuncă poate fi suspendat în 13 condiții, printre care – a treia la număr în listă – cea de carantină.
A fost declarată carantina? Nu mai ai cum să fii obligat să mergi la muncă.

Probabil unele înțelegeri între angajați și angajator vor avea caracter neoficial, de tipul Ai să faci? Ok, am să fac. Lucrezi de acasă? Da, hai că lucrez de acasă. Te rog. Ok. Ai putea? Sigur. etc, însă ceea ce trebuie să știi este că legea este de partea ta și o poți aduce oricând în discuție.

Spor și igienă de calitate.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
16
3
1

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online