...

Căutare avansată

Cum creezi un echilibru între viața profesională și cea personală?

08-10-2018 Diversitate
...

Verificăm mail-urile de la job atunci când suntem în autobuz, lucrăm la laptop întinși pe pat, uneori ne ocupăm de câteva task-uri chiar și când suntem în vacanță. Deși tehnologia are multe beneficii, multe persoane nu reușesc să mai țină deoparte viață profesională de cea personală. 

Uite câteva sfaturi despre cum echilibrezi jobul și relaționarea cu oamenii:

# Fă planuri

Stabilește obiective clare, specifice, de exemplu „până la finalul anului voi scrie 3 capitole din teza de master” sau „până la finalul lunii voi găsi un curs acreditat pentru…, care mă va ajuta să avansez în carieră”.

Pe scurt, fă-ți un sistem de organizare ușor de personalizat. Poate fi lista ta de sarcini, jurnal, caiet pentru schițe, dar, cel mai probabil, reprezintă toate de mai sus. Așa o să-ți dai mai bine seama ce ai de făcut și cât timp să aloci ocupațiilor importante pentru formarea și creșterea ta profesională.

# Nu te compara cu alții

Ne-am obișnuit să ne comparăm cu prietenii sau cunoștințele noastre, chiar să îi invidiem pe cei care au salarii mai mari sau pleacă mai des în vacanțe. Încercăm să lucrăm și noi mai mult, de teamă să nu ratăm vreo promovare, iar asta ne mănâncă timpul liber. Liniștește-te puțin! Gândește-te la toate lucrurile bune din viața ta, fii recunoscător pentru ele și încearcă să nu te mai compari cu alții.

# Învață să spui nu

Avem tendința să acceptăm sarcini în plus pentru a face pe plac colegilor sau managerilor, deși abia ne descurcăm cu cele pe care le avem deja. Învață să refuzi aceste cereri și concentrează-te pe lucrurile care au o prioritate mai mare.

# Începe ziua cu lucruri care-ți plac

Trezește-te cu 15 minute mai devreme decât de obicei și fă ceva plăcut: meditează, prepară-ți un mic dejun mai sănătos, privește un video scurt sau fă câteva exerciții în casă. Astfel, vei începe ziua cu zâmbetul pe buze, vei fi mai productiv la birou și nu te vei mai mustra că nu reușești niciodată să-ți faci timp pentru tine.

# Străduiește-te să petreci cât mai mult timp cu cei dragi

„Mi-ar face plăcere să ne vedem săptămâna aceasta, dar sunt prea ocupat” este ceva ce spunem mult prea des. Apoi, ne simțim frustrați că nu avem suficient timp pentru persoanele dragi, iar relațiile se pot deteriora. Încearcă să te forțezi să te întâlnești mai des cu prietenii și familia – aceștia te vor umple de energie pozitivă și te vor ajuta să te relaxezi. Curând, vei reuși să îți organizezi timpul astfel încât să nu te mai simți vinovată dacă iei cina cu o prietenă în loc să faci eforturi pentru a lucra mai mult decât ar trebui.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online