...

Căutare avansată

Constelația Boss: cu sau fără stea în frunte?

10-10-2019 Date Statistice
...

Șefii trebuie sau nu trebuie să aibă condiții speciale și confort lăbărțat?

Întrebarea asta a făcut ravagii în lume la începutul secolului XX, or „NU TREBUIE!”-ul tranșant și răspicat drept răspuns a stat la baza marxismului și prăpădului aferent în contextul luptei de clasă.

Hai, deci, într-un exercițiu al rațiunii, să ne punem mai calmi, mai detașați, mai precauți, aceeași întrebare, azi: e în regulă ca șefii să aibă alte condiții decât angajații lor sau nu? Vorbim de condițiile la locul de muncă.

În cazul în care diferențele se înregistrează, e o chestiune de aroganță? Una de disponibilitate financiară? E reflecția firească a ierarhiei? Ești gelos, te simți nedreptățit dacă șeful tău are un birou mai de stejar decât al tău, un pix mai lucios, un fotoliu mai confortabil? Sau accepți situația ca pe un firesc al lucrurilor?

În cartea Meserie! De David Lodge, există nărăvașul personaj Robyn Penrose, o activistă de stângă îndepărtată care se revoltă împotriva condițiilor mai bune de care se bucură șeful Vic Wilcox în compania Pringle’s.

Pe de altă parte, împreună cu condițiile mai bune și cu salariul mai mare, vin, pe umerii lați ai lui Wilcox, și mai multe responsabilități.

Mai mult decât un set de mofturi burgheze, poate că beneficiile șefiei sunt niște echivalente materiale ale costurilor lor emoționale și intelectuale? Poate că dacă situația e realmente așa, iar șefii își merită pe deplin posturile (Wilcox era un tip tare de treabă), nimeni n-ar avea prea multe de obiectat. Treaba miroase urât când unii nu merită să fie șefi, dar totuși ajung șefi. Ei bine, aici deja CNA-ul să-și facă treaba.

Ne întoarcem la condițiile de muncă. Azi am învățat un cuvânt bun – ergonomie (Știință interdisciplinară care se ocupă cu studiul relațiilor dintre om, mașină și mediul de lucru, în vederea ameliorării condițiilor de muncă și a creșterii productivității. Sursa: dexonline.ro).

Codul Muncii nu conține cuvântul ergonomie (ah, tare-mi place cuvântul ăsta), dar totuși articolul 171 spune următoarele chestii aproape izbăvitoare:

Angajatorul are obligaţia să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice care au fost puse la baza elaborării normelor de muncă şi să creeze condiţii de muncă necesare îndeplinirii normelor de producţie (de deservire).

Dacă ai să ai vreodată, așadar, poftă de un fotoliu bun, mereu vei putea invoca dificultățile er-go-no-mi-ce pe care actualul tău fotoliu sau scaun le creează în procesul de producție și deservire, da?

Dacă nu-ți permiți un confort ceva mai zdravăn decât cel care întrunește condițiile er-go-no-mi-ce și ești gelos pe șeful care și-a permis, atunci poți apela la sindicat, poate găsești acolo zăcăminte de Penrose.

Până atunci, ca să punem niște săricică de lămâie pe egoul tău bugetar sau nu, vezi aici o listă cu cele mai strașnice mostre de confort pentru cei care își permit.

Fotoliu pentru șefi Silver - 65 000 MDL
Producător: Interstuhl, Germania
Garanție 5 ani
Design: Hadi Teherani
Fotoliul poate fi găsit la cabinet.md

...

Fotoliu pentru șefi VINTAGE - 52 915
Producător: Interstuhl, Germania. 
Garanția: 5 ani.
Design - Volker Eysing.
Fotoliul poate fi găsit pe cabinet.md

...

Fotoliu pentru șefi XXXL - 41 410 MDL
Producător: Interstuhl, Germania.
Garanția: 5 ani
Fotoliul poate fi găsit la cabinet.md

 

...

Fotoliu pentru șefi Chump - 35 820 MDL
Producător: Interstuhl, Germania
Garanție: 5 ani
Fotoliul poate fi găsit pe cabinet.md

 ... ...

 

Fotoliu pentru șefi FREEDOM - 26 115 MDL
Producător: Humanscale, SUA.
Garanție: 5 ani
Design - Niels Diffrient.
Fotoliul poate fi găsit la cabinet.md

 

 

...

 

 

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online