...

Căutare avansată

"Angajatorii nu mai sunt cei care dictează regulile." Ce s-a discutat la Conferinţa HR “Focus on People”

17-05-2018 Pentru companii
...

Aspectele ce ţin de locul de muncă şi gestionarea resurselor umane trec printr-o metamorfoză inedită, iar domeniul HR este unul pe care companiile din Moldova au început să se centreze relativ recent. De aceea, compania de training şi consultanţă AXA Management Consulting a organizat azi, 17 mai, Conferinţa HR “Focus on People”, la care au fost invitați 5 speakeri, specialiști de top din domeniul HR din Moldova, România și Ucraina.

Accentul de bază s-a pus pe oferirea de soluţii pentru piaţa Republicii Moldova în contextul trendurilor globale. Speakerii au subliniat că procesele organizaţionale trebuie să devină organice, focusate pe capitalul uman al companiei. De asemenea, se pune accent și pe parteneriatul dintre HR şi managementul executiv.

Despre cum a răsărit ideea unui conferințe despre HR ne-a vorbit Nicoleta Ciobanu, PR-manager la AXA Management Consulting: Ne-am pregătit circa 3 luni pentru această conferință, am lucrat mult ca să invităm experții de astăzi din HR, care vor avea nu doar sesiuni de speach, ci și workshopuri. Am ținut mult ca această conferință să fie consistentă informațional și ca cele relatate să fie utile din punct de vedere practic.

Ideea a fost să unim, în primul rând, comunitatea HR de la noi. Prin astfel de evenimente vrem să arătăm cât de important este HR-ul în Moldova – un domeniu subestimat, deși foarte necesar. De foarte multe ori lipsește încrederea dintre angajat și angajator, de aceea e nevoie să se vorbească despre asta și să se lucreze la consolidarea acestor raporturi.

...

Carmina Vicol, Director General Prime Capital, Moldova: Problemele discutate astăzi la conferință afectează aproape toate companiile, pentru că toți simțim necesitatea de a angaja oameni calificați, de a ști cum să ne încurajăm și dezvoltăm angajații. E important acest schimb de idei dintre departamentele HR pe care-l avem azi la conferință – angajații trebuie să știe că companiilor le pasă de oameni, că există locuri de muncă bine plătite, dar e necesar să existe un efort comun pentru a crește. Una din problemele domeniului este că el e relativ recent la noi, iar până nu demult oamenii nu aveau prea multe opțiuni de angajare și acceptau condiții mai puțin avantajoase. Departamentul resurse umane se limita la cerințe administrative, deși trebuie să lucrezi cu fiecare om, să-i înțelegi așteptările și să le aliniezi la necesitățile companiei.

O altă lacună este lipsa profesioniștilor în domeniul HR, care, din fericire, este acum în extindere. Există o deficiență de manageri de resurse umane și nu avem toate intrumentele existente în vest pentru o evoluție consistentă în domeniu.

Asistăm la un deficit de resurse umane per general, angajatorii nu mai sunt cei care dictează regulile, de aceea este important să fie atenți la nevoile angajaților și să-și revadă politicile de HR ca să nu aibă eșec. E important să popularizăm astfel de evenimente, să încurajăm bunele practici printre angajați, care-și învață drepturile, învață să ceară. În Moldova unii manageri aleg să economisească pe seama angajaților, ceea ce e complet greșit, ei fiind activul de bază al companiei lor. La un moment dat, astfel de companii vor fi nevoite să-și revadă strategia ca să nu se îndrepte spre eșec.

...

Diana Avirvarei, HR Manager Gemini CAD Sistem, România: Cred că Chișinăul este într-un trend ascendent și lucrurile încep să se dezghețe în domeniul HR prin inițiative, uneori mai timide, alteori ca cea de azi, unde s-au adunat peste 70 de specialiști, ceea ce e incredibil. Atunci când apar probleme într-o companie în domeniul resurselor umane, ele vin din vârful piramidei, fie că e vorba de finanțe sau de lipsa de dezvoltare a specialistului HR, care poate deveni demotivat. Nicăieri nu este perfect - și în statele din vest există carențe, iar în perioade de criză e important să se păstreze strategia și tactul față de angajați. E esențial ca lucrătorii să-și cunoască foarte bine drepturile – în România, oamenii sunt foarte atenți sau vigilenți să nu fie lezați cumva de angajatori.

Și companiile mici, regionale pot fi învățate cum să-și perfecționeze strategia de resurse umane prin a-și scoate capul în lume, a participa la astfel de conferințe ca cea de azi. Nimeni nu-i oprește să facă research pe internet, să interacționeze cu companiile mari cărora le admiră strategia și să ceară informații. E important mai ales să-și seteze corect atitudinea față de angajați, fără a aștepta ca aceștia să facă mereu ceva pentru ei.


Admin
Autor: Bujnița Denis

Job Premium