...

Căutare avansată

Codul Muncii se modifică; așa, un pic.

10-07-2020 Ce spune Legea
...

 

Ieri, 9 iulie, a fost votat în Parlament un proiect de lege care vine să modifice puțin Codul Muncii.

Treaba asta nu are un caracter bun sau rău prin definiție, nu are valoare intrinsecă.
Așa ca orice lucru de pe lumea asta în principiu, o modificare de lege poate fi folosită în favoarea cuiva sau a altcuiva, în funcție de interesul celui care o aplică.

Bunăoară, se pare că se va umbla la articolul 157, alineatul 3, din Codul Muncii, care, până la modificare, spune:
Compensarea muncii suplimentare cu timp liber nu se admite.

În acord cu modificările  totuși, pare să devină posibilă compensarea orelor suplimentare de lucru cu ore libere.

Ca să continuăm ideea primordială, posibilitatea de a beneficia de ore libere după ce ai muncit suplimentar este una promițătoare atunci când tu efectiv ai nevoie de ore libere, când vrei să-ți iei vreo două zile ca să faci ceva sau să mergi undeva, de exemplu, și lucrezi suplimentar câteva zile pentru ca, fiind cumulate, orele lucrate să poată garanta libertatea luării acestui mini-concediu improvizat.
În acest caz deci, e o idee bună.

Pe de altă parte, avem situația în care tu lucrezi suplimentar sperând că vei fi remunerat pentru asta, însă angajatorul îți spune, după ce te-a mângâiat duios pe creștet și ți-a mulțumit pentru efort, că bani n-ai să ai mai mulți, dar iată vreo două zile libere ai putea să-ți iei. Modificarea deci poate fi o portiță pentru eschivarea engajatorului de la retribuirea muncii.

Tocmai de asta, îți sugerăm să stabilești clar, împreună cu angajatorul, care sunt condițiile muncii tale suplimentare, în condițiile permisivității crescute a legii.

Proiectul de lege pare să mai conțină interdicția angajatorului de a cere, la angajare, alte documente decât cele absolut necesare.

E interesant cum va afecta asta soarta morfologică a Codului Muncii în forma actuală, or articolul 57 (Documentele care se prezintă la încheierea contractului individual de muncă) deja prevede că alte documente decât buletinul, adeverința de recrut, certificatul medical, diploma de studii și o declarație pe proprie răspundere că ai fost băiat de treabă acolo unde ai mai lucrat nu pot fi cerute.

Posibilitatea transferului la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu acordul părților – o altă prevedere a proiectului de lege – este permisă și în varianta nemodificată, în virtutea articolului 74 din Codul Muncii (Transferul la o altă muncă).

Să vedem, să vedem, să vedem, să vedem... ce-o să iasă (dacă ești suficient de bătrând, știi de unde e expresia).
Pentru tineri și pentru necunoscătorii titanilor popului tranziției, găsiți aici.

În orice caz, noi te ținem la curent.

Salut.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
4
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online