Căutare avansată

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când ai un job pe care îl detești

20-03-2019 Diversitate
...

Toată lumea are zile mai nefaste la locul de muncă, însă o stare continuă de instabilitate, de stres, de nemulțumire îți poate afecta considerabil starea de sănătate. Iată la ce semne trebuie să fii atent atunci când simți că jobul tău te stresează pe termen lung:

# Nu poți să dormi

Vezi și Colegii toxici la birou: cum le faci față

De multe ori, primul efect îl constituie nopțile nedormite. Multe persoane care se declară nefericite la locul de muncă spun că nu mai pot dormi din cauza faptului că se gândesc prea mult la sarcinile și problemele de la job. Din contră, chiar se trezesc în miezul nopții pentru că și-au amintit că au uitat să facă ceva la job. Câteva nopți nedormite nu sunt o mare problemă, însă dacă acest lucru devine un obicei, acesta este de fapt un semn că stresul de la locul de muncă a devenit toxic.

# Dureri de cap și migrene

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, atunci când creierul tău vede locul de muncă precum o sursă de pericol, acel lucru se reflectă asupra mușchilor. Tensiunea cronică la nivelul gâtului, umerilor și capului poate fi asociată cu migrene și dureri de cap. Stresul creează simptome psihologice și acestea se pot manifesta sub forma unor dureri.

Vezi și 8 factori de bază pentru fericirea angajaților la locul de muncă

# Sănătatea mintală are de suferit

Este deja cunoscut faptul că stresul constant ne afectează sănătatea mintală, în special atunci când există unele probleme anterioare. Dacă te simți mereu presat să îți faci mai bine job-ul, șeful pune presiune constantă pe tine și orice faci pare să nu fie suficient, atunci sănătatea ta mintală va fi cea care va plăti prețul. Nedreptățile de care o persoană poate avea parte la locul de muncă reprezintă un accelerator al nivelului de stres și poate duce, după o anumită perioadă de timp, chiar și la depresie.

# Te îmbolnăvești mai des

Vezi  și Cele mai frecvente motive de stres la locul de muncă în 2018

Nu trebuie să te mire faptul că răcești mai des, că tușești mai accentuat, pentru că toate acestea au o legătură cu faptul că îți detești jobul. Mai multe studii au relevat faptul că stresul cronic îți poate compromite sistemul imunitar, ceea ce te face mai predispus la diverse afecțiuni.

# Nu mai ești așa interesat de sex

Modul în care îți petreci timpul se reflectă mai mult decât îți poți imagina și asupra celor din jurul tău, în special dacă vorbim despre partenerul tău de cuplu. Asociația Americană de Psihologie a publicat un studiu potrivit căruia cei care se confruntă cu stres constant la locul de muncă, pe lângă probleme financiare și personale, au și o scădere a libido-ului.

Vezi și Cum creezi echilibru între viața profesională și cea personală

# Ești mereu obosit

Și vorbim despre acea stare de oboseală epuizantă, care nu dispare indiferent cât de mult dormi sau te odihnești în weekend. Un job toxic poate duce la un ciclu care efectiv ne lasă fără puteri, ne face să ne simțim depășiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru pentru că muncim prea mult și pentru un timp mai îndelungat.

# Probleme cu alimentația

Apetitul tău are o strânsă legătură cu creierul tău. În condiții acute de stres, răspunsul organismului tău este să elibereze adrenalină, ceea ce duce la acumularea de cortizol, un hormon care contribuie la accentuarea senzației de foame. Dacă ești nefericit la locul de muncă, acest aspect te poate face să apelezi la mâncare ca la un mod de a te relaxa și scăpa de stres.

Vezi și Cum îți dai seama că trebuie să-ți schimbi locul de muncă?

Jobs.diez încearcă să-ți ofere toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redea încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.

Job Premium