...

Căutare avansată

Ce faci după interviul de angajare, ca să-ți sporești șansele

19-10-2020 Interviul de angajare
...

Ca și în cazul unei întâlniri amoroase, ceea ce faci după interviul de angajare poate nu doar influența, ci fi și decisiv pentru posibilitatea luării jobului.

Pentru ca hulubașul proaspăt agățat să mai vrea un ceai cu tine, poate e nevoie să spui (sau nu) un „noapte bună” în ziua întâlnirii, să întrebi dacă a ajuns cu bine acasă, să-l suni cu glas mieros, să expediezi o ciocolată cu un curier anonim etc, asta dacă nu cumva l-ai dat pur și simplu pe spate și va vrea oricum să te mai vadă.

În aceeași ordine de idei, dacă nu l-ai făcut pe angajator să creadă că venirea ta la interviu a însemnat de fapt a doua pogorâre a Mântuitorului, atunci poate ar fi cazul să urmezi câțiva pași pentru ca șansele tale de obținere a jobului să crească:

 1. Asigură-te că veți ține legătura.
  „Cum, cu cine și în ce mod sugerați să ținem legătura?” ar stabili modalitatea de comunicare, canalul și răstimpul până la următorul semn de viață, pentru ca să nu pari prea lipicios. La fel de utilă e întrebarea „în cât timp, în mod normal, ar veni un răspuns din partea managerului/dvs/etc?”. Asta nu e doar o întrebare de politețe, ci una care îți va organiza timpul și emoțiile, astfel încât să nu tresari la fiecare notificare de email și să știi cât timp ai mai avea să-ți vezi nestingherit de restul opțiunilor și activităților.
 2. Poartă dialoguri imaginare.
  La fel cum faci după vreun conflict, mai ales, sau vreo situație neplăcută, analizează și aici, retroactiv, ceea ce ai spus, ceea ce ți s-a spus, ceea ce ai fi putut să spui, ceea ce totuși regreți că nu ai spus, ceea ce ai fi putut să detaliezi.
  Demersul ăsta nu are doar valoare analitică. Asigură-te că faci toate astea de mai sus, după care trecem la punctul 3.
 3. Scrie un email de mulțumire și de compensare.
  Faza cu mulțumirea e clară: „vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru întrevederea avută”, nimic complicat. Compensarea însă, presupune exact reificarea considerațiilor de la punctul 2.
  Ceea ce n-ai spus și regreți că n-ai spus, poate fi spus în email. Poate vrei să treci din nou în revistă punctele tale forte, poate vrei să subliniezi ceva, poate vrei să amintești ceva – totul poate fi făcut în emailul de mulțumire și de compensare.
 4. Gândește-te bine dacă mai vrei jobul.
  Interviul nu s-a produs doar pentru ca angajatorul să ia o decizie. Și tu ai înțeles ceva mai mult, în cadrul interviului, despre companie, cum funcționează ea, ce așteptări poți să-ți faci, ce mediu te așteaptă etc, astfel încât dorința de a lua jobul să crească sau să scadă. Asigură-te că ai un răspuns ferm la întrebarea „totuși vrei jobul ăsta?”.
 5. Poți forța puțin nota conexiunii.
  Asta ar însemna să trimiți o invitație de conectare pe LinkedIn sau/și să trimiți și o notă sau vreo ilustrată cu mulțumiri chiar prin poștă, mai ales dacă ai avut parte de un interviu față-n față. Mare grijă însă, fă-o doar dacă simți. Dacă-ți aduce a lingușire – ceea ce un pic e – atunci mai bine nu trebuie.
 6. Continuă să cauți joburi.
  Asta îți va oferi mai multe avantaje:
  îți vei păstra tonusul și ritmul de cercetaș și explorator profesional.
  b. vei avea mai multe opțiuni la îndemână, ceea ce ar putea să-ți ofere și o atitudine mai calmă și mai puțin disperată atunci când vei fi contactat.
 7. Urmărește jobs.diez.md și delucru.md,
  pentru a fi la curent cu dinamica și noutățile câmpului muncii, pe care, din câte se pare, vrei să te apuci să-l semeni.

Spor!

Cât de utilă ți-a fost această informație?
5
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online