...

Căutare avansată

Ce faci când NU îţi găseşti locul în echipă?

15-08-2018 Diversitate
...
În zilele noastre a avea setul corect și complet de competențe nu este suficient pentru a reuși la un loc de muncă. Recrutorii caută angajați care nu au doar aptitudinile necesare jobului, ci care au şi şanse mari să se potrivească cu restul echipei. 
 
 

Cât de bine te potrivești este deosebit de important dacă cultura companiei este construită în jurul muncii în echipă și al colaborării, afirmă cariereonline.ro. Dar chiar dacă treci testul iniţial, ce faci atunci când te așezi pe scaun, la birou și încă te simți un outsider?

Nu este indicat să stai singur la masa de prânz și încearcă să scapi de dinconfortul cauzat de întâlnirile spontane cu colegii. Acestea pot părea niște evenimente banale, dar pot avea influențe majore asupra ta și asupra colegilor de echipă. Uite cum să abordezi această dilemă:

# Există într-adevăr o problemă?

Vezi dacă impresiile tale au mai mult de-a face cu modul în care te percepi tu decât cu modul în care alții te percep. Întreabă-te dacă trebuie să lucrezi cu stima de sine sau dacă chiar ai o problemă de a te integra în echipă. Dacă deja crezi că nimeni nu te place, este mai ușor să te concentrezi asupra aparițiilor care susțin această teorie și să ignori dovezile contrariului.

Examinează dovezile în mod obiectiv și amintește-ți că nu trebuie să fii cea mai populară persoană de la birou pentru a face parte din echipă, dar dacă te confrunți cu adevărat cu o lipsă de respect din partea colegilor și acest lucru îți afectează abilitatea de a-ți face munca așa cum ar trebui, atunci este momentul să iei măsuri.

Vezi și Colegii toxici la birou: cum le faci față

# Caută să ai întâniri de tipul unu-la-unu

Integrarea la locul de muncă este mai mult despre abilitatea de a construi relații puternice și semnificative și nu se rezumă la a face pe toată lumea să râdă la glumele tale. Dar încercarea de a construi acele relații într-un cadru de grup mai mare poate fi o provocare. Găsește un coleg/o colegă cu care ai aceleași interese: copii de vârste apropiate sau poate că sunteți amândoi fani fotbal. Odată ce ai construit o relație cu un individ, încearcă să te conectezi cu altcineva din echipă.

# Privește-te dintr-o parte

Întreabă-te dacă faci cu adevărat o încercare pentru a te potrivi în echipă. Ești sociabil în pauze? Încerci să discuți cu oamenii la cafea dimineața? Participi la evenimentele sociale ale companiei? Caută mici oportunități de a te conecta cu oamenii în timpul programului de lucru.

Spune „bună dimineața” când colegii trec pe lângă biroul tău, stai cu cineva la prânz și dezvoltă un subiect de discuție atunci când așteptați în jurul aparatului de xeroxat. Astfel de momente reprezintă oportunități excelente pentru conexiuni pozitive cu colegii. 

Vezi și Cum să NU cauți un loc de muncă

# Găsește modalități de a te pune în valoare

Una dintre cele mai bune modalități de a construi relații este de a avea valoare pentru cineva cu care încerci să te conectezi. Caută oportunități pentru a-ți valorifica aptitudinile și expertiza pentru a oferi asistență unei persoane și a o ajuta să avanseze într-un proiect. Afișarea valorii tale este o modalitate excelentă de a reduce decalajul și de a construi legături semnificative cu colegii.

# Decide dacă a venit momentul să mergi spre o altă echipă

În cazul în care cultura companiei nu se aliniază cu propriile convingeri și valori, este posibil să lupți împotriva unor mori de vânt pe care să nu le poți învinge și ar trebui să te gândești dacă este timpul să continui pe un alt drum. „Nu mă integrez/potrivesc”  este cu siguranță un motiv bine întemeiat pentru a merge mai departe spre noi orizonturi.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0
Oratorica online