...

Căutare avansată

Cauze ale insatisfacției profesionale – Interior vs Exterior

03-08-2020 Diversitate
...

Există multe motive pentru care merită să-ți dai demisia și să pleci de unde lucrezi acum:

 • Stagnarea;
 • Salariul prea mic și care probabil așa va și rămâne pentru următoarele decenii;
 • Presiunea emoțională și stresul;
 • Presiunea fizică – de ce nu? – în cazul în care ești folosit ca taburet de serviciu sau tratat regește cu vreo presă hidraulică;
 • Prezența șerpilor veninoși și a păianjenilor în oficiu;

Cu toate astea însă, nu întotdeauna motivele nemulțumirii tale vin din exterior, astfel că plecarea dintr-un loc sau altul s-ar putea să nu ajute prea mult la redresarea situației.

Uneori  realitatea ne apare hidoasă din motiv că hidoasă ne e optica și privim lumea de după gratiile propriilor insuficiențe.

În acest sens, TheLadders  ne atrage atenția asupra a cinci semne care ar putea denota că problema se află în interiorul nostru, mai mult decât în lumea din jur și care ar sugera că, pentru îmbunătățirea calității vieții profesionale și nu doar, e cazul să ne salubrizăm mintea.

 1. Lucrezi din greu, însă oricum nu ești acolo unde îți dorești să fii, ceea ce ar putea însemna că ai undeva o paletă foarte generoasă de dubii, rețineri sau un minunat complex de inferioritate care ți se pune de-a curmezișul în cale;
 2. Ai impresia că toată lumea are o problemă cu tine, găsești vinovați pentru orice și o faci pe victima.
 3. Nemulțumirea și angoasa se mențin chiar și atunci când schimbi jobul.
  Cu alte cuvinte, dacă ai probleme de respirație și în parc și în deșert și la munte și la bucătărie, atunci verifică-ți bronșiile.
 4. Ai cuvinte depreciative în raport cu tine însuți.
  Ei bine, asta nu e numaidecât rău. Ești sigur într-o situație mai bună decât la punctul (2), când nici măcar nu-ți asumi condiția precară.
 5. Nu-ți asumi riscuri.
  Evitând provocările, demaschezi lipsa dorinței de progres.

Cum rezolvi problemele odată ce le descoperi? Ei bine, aici se complică treaba, or nu există prea multe soluții universale și nici cauzele nu-s aceleași pentru toată lumea. Ai putea consulta un psihoterapeut, ai putea medita, ai putea face niște exerciții de introspecție, ai putea vorbi cu niște oameni care ar fi dispuși să te asculte fără să lanseze câte un sfat la fiecare două replici, etc. Dacă însă descoperi că nu sunt numaidecât alții de vină pentru realitatea ta boțită, deja e bine.

Succes și împăcare cu sine îți dorim.**

Cât de utilă ți-a fost această informație?
4
1
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online