Căutare avansată

Câți pensionari muncesc în sistemul medical din Moldova

15-08-2018 Date Statistice
...

Îmbătrânirea populației e un fenomen demografic îngrijorător pentru Republica Moldova - tot mai mulți tineri pleacă să muncească în alte țări, natalitatea scade, iar populația în vârstă, cu pensii mici și nivel scăzut de viață, alege tot mai des să muncească la o vârstă înaintată. 

Rapoartele oficiale ne arată că în sistemul medical din țară muncesc acum peste 10 mii de lucrători medicali pensionari. Cel mai mare domeniu și, bineînțeles, cel mai afectat este cel al sănătății publice, unde, potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, aproape jumătate dintre angajați sunt la pensie. Peste 2 mii 800 de medici, care au activat în 2017 au fost pensionari, ceea ce constituie 27% din numărul total de angajați din domeniu.

Aproximativ 3.400 angajați fac parte din personalul medical de verigă medie – asistenți medicali, infirmiere, moașe, erau anul trecut pensionari. Aceștia reprezintă aproape 17 la sută din numărul total de specialiști medicali îmbătrâniți. Din personalul auxiliar – ușieri, dereticători – peste 4 mii au fost pensionari, ceea ce a constituit 29,35% din totalul de angajați de acest tip, relatează sanatateinfo.md.

Autoritățile cunosc cum stau lucrurile, dar strâng din umeri și spun că nu au deocamdată nicio soluție pentru a îndrepta lucrurile. Cei tineri nu merg să lucreze în instituțiile medicale din provincie, iar motive ar fi mai multe – salarii mici, condiții de muncă proaste, posibilități de dezvoltare aproape inexistente, lipsa infrastructurii și a locurilor de trai.

Chiar și responsabilii din domeniul medical recunosc că sistemul nu poate miza pe specialiștii vârstnici, mai ales pentru că medicina e în continuă dezvoltare, iar tehnologiile sunt tot mai performante și mai sofisticate.

Cel mai mare număr de medici pensionari au fost înregistrați în anul 2015 – 3.423 de persoane. Aceștia reprezentau atunci aproape 33% din numărul total de doctori angajați. 

Job Premium