...

Căutare avansată

Care sunt cele mai frecvente întrebări puse la interviul de angajare și ce trebuie să răspunzi la ele

13-10-2017 Pentru aplicanți
...

Ai aplicat. CV-ul tău a atras atenția și urmează interviul de angajare. Pentru a te ajuta să te pregătești cât mai bine de interviu cu compania potrivită ție (pe care o poți găsi aici), am întocmit o listă cele mai frecvente întrebări care sunt puse la interviu și am analizat:

 • scopul adresării lor;
 • răspunsurile care îți pot spori șansele de reușită.

 „Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?”

Ce urmărește specialistul în HR: interlocutorul încearcă cu această întrebare să găsească în ceea ce spui ceva interesant de care să se lege pentru a săpa și verifica atât experiența, cât și credibilitatea ta.

Recomandare de răspuns: cel mai bine este să descrii pe scurt experiența ta profesională completând cu abilitățile pe care le ai și succesele atinse. Ca să poți răspunde cu ușurință la o astfel de întrebare, îți recomandăm să pui pe hârtie informațiile respective și să le repeți de câteva ori.

 Comportamentul pe care trebuie să îl eviți:

 • nu vorbi mai mult decât își dorește angajatorul (maxim 10 min cu scurte pauze);
 • nu intra în detalii care știi că nu te ajută, de exemplu „am plecat de la firma X pentru că nu m-am înțeles cu șeful meu”.

„De ce ați renunțat la ultimul loc de muncă?”

Ce urmărește specialistul în HR: cauza plecării de la o companie pentru care ai lucrat, ce te motivează, dacă există riscul că tu să pleci după o scurtă perioadă de angajare.

...

Recomandare de răspuns: Spune adevărul. De regulă, nu există un singur motiv pentru care schimbăm un job. Iată posibilele motive care pot fi menționate:

 • s-a ivit o ocazie unică să preiau o poziție cu mai multe responsabilități și mai multe oportunități de dezvoltare;
 • s-a ivit o ocazie unică să lucrez într-o companie de renume precum X, în care puteam să învăț și să-mi dezvolt nivelul de professionalism;

„Enumerați puncte dvs. tari și punctele slabe.”

Ce urmărește specialistul în HR: capacitatea de autocunoaștere, nivelul de onestitate, încrederea în șine suficientă pentru a spune adevărul.

Recomandare de răspuns:

 • Puncte tari: comunicativ (mă înțeleg bine cu persoane foarte diferite), livrez rezultate (mă concentrez pe rezultate și nu mă las până nu finalizez), săritor (îi ajut pe cei din jurul meu de câte ori pot);
 • Puncte slabe: uneori sunt prea serios în demersul de a obține rezultate (în cazul acesta punctul slab poate fi văzut foarte ușor tot ca un punct tare), perfecționist (asemenea).

 

„De ce ați optat pentru compania noastră?”

Ce urmărește specialistul în HR:  cât de mare este motivația pentru a ocupa poziția și care e interesul pentru companie.

Recomandare de răspuns:

 • aveți un model de afacere unic, care mă atrage;
 • sunteți o companie de mare renume în sensul: profesionalismului/ culturii organizaționale bazate pe principiul de meritocrație/ marca de succes/ oferă posibilitatea de creștere pe termen lung;
 • sunteți o companie mică în creștere unde atmosfera este una foarte apropiată între colegi. (E posibil să fi căutat detalii despre firmă însă nu ai găsit. Ca urmare, poți menționa că ai multe întrebări despre produsele firmei și perspectivele de viitor).

Atenție! Evită următoarele răspunsuri la interviu: pentru că am auzit că plătiți salarii mari, pentru că aveți un program de lucru lejer, pentru că sunteți aproape de casă.

„Ce știți despre companie?”

Ce urmărește specialistul în HR: Angajatorul nu vrea să știe dacă ai avut timp să citești pagina dedicată istoricul firmei de pe site sau cum ți-ai făcut tu research-ul despre companie. Vrea să știe cât de mult te-ai implicat și care au fost informațiile pe care tu le-ai selectat și reținut, ce a fost cel mai important pentru ține.   

Recomandare de răspuns:  Începe cu o frază care să conțină câteva dintre cuvintele cheie folosite pe site-ul companiei și câteva cifre, dar mută discuția, oferinfu-i o nuanță puțin mai persoanală: sunt de acord cu această abordare/ mă regăsesc în această descriere/ cred că pot contribui la atingerea obiectivelor companiei etc.

„De ce vreți acest job?”

Ce urmărește specialistul în HR Intervievatorul caută motivația ta, vrea să vadă ce te-a atras către acest domeniu, această firmă și – mai în detaliu – către această poziție. Vrea să știe dacă faptul că tu ai aplicat la acest job face parte dintr-un plan sau este doar o acțiune de moment determinată de factori temporari. De aceea, ar trebui să ai un răspuns de impact pregătit.

Recomandare de răspuns:  În primul rând, identifică motivele pentru care acest job ți se potrivește – „Îmi doresc să lucrez în domeniul Customer Support pentru că mă atrage interacțiunea constantă cu oamenii și satisfacția de a reuși să ajut la rezolvarea unei probleme”. În al doilea rând, expune câteva dintre motivele care te fac să iubești compania respectivă – „Sunteți în topul preferințelor mele în ceea ce privește domeniul Marketingului, cred cu adevărat că munca voastră aduce numeroase avantaje industriei și aș vrea să contribui la această muncă”.

„De ce ar trebui să va angajăm?”

Ce urmărește specialistul în HR: Este o întrebare care te va intimida cu siguranță, dar, surprinzător, vine ca un semn bun. Dacă angajatorul nu consideră că ai ceea ce caută, nu îți va adresa această întrebare.

Recomandare de răspuns: Răspunsul tău trebuie să acopere 3 direcții importante – „Nu mă voi limita la a duce task-urile la bun sfârșit, ci îmi doresc să fac performanță la locul de muncă. În plus, cred că politica firmei este una corectă și mă voi adapta ușor culturii organizaționale și echipei. Nu în ultimul rând, cred că abilitățile și competențele mele vor aduce un plus companiei.”.

„Unde vă vedeți peste 5 ani?”

Ce urmărește specialistul în HR: Managerul care te intervievează vrea să știe dacă ți-ai setat niște așteptări realiste în ceea ce privește traiectoria carieri tale, dacă ai ambiție și dacă poziția pentru care ai aplicat va contribui la atingerea țelurilor tale.

Recomandare de răspuns: Sinceritatea este cheia, dar pot exista două situații:

 • poziția aceasta contribuie la creșterea carierei pe care ți-ai dorit-o: „Acest post reprezintă exact pasul pe care mi-l doream în carieră și cred că mă va ajuta să mă dezvolt și să pun în practică ideile și planurile mele, care vor contribui la rândul lor la atingerea obiectivelor companiei.” ;
 • poziția nu este tocmai biletul tău către cariera visată: „Nu pot știi ce îmi rezervă viitorul, dar din punct de vedere profesional văd această poziție ca pe o oportunitate valoroasă de a mă dezvolta și a contribui pozitiv la cariera mea și la evoluția companiei.”.

„La ce alte companii ați mai aplicat?”

Ce urmărește specialistul în HR:  Seriozitatea ta în ceea ce privește domeniul ales și, de ce nu, competiția.

Recomandare de răspuns: Nu ești obligat să dai neapărat niște nume, dar ai grijă că dacă alegi să spui că ai mai aplicat și la alte companii, să fie companii din același domeniu sau domenii conexe. Nu da impresia că alegerea ta în ceea ce privește job-ul pentru care ai fost chemat la interviu nu este una serioasă și bazată pe pasiuni și competențe dobândite în timp.

„De ce ați fost concediat/ă de la ultimul job?”

Ce urmărește specialistul în HR: Să îți testeze sinceritatea, în principiu, pentru că informațiile circulă din ce în ce mai ușor. De asemenea, vor să vadă în ce mod vei prezența lucrurile și cât de bine știi să explici o astfel de situație.

Recomandare de răspuns: Prezintă problema într-un mod sincer – nu înseamnă că îți va reduce șansele de a obține job-ul. Încearcă, însă, să pui accent pe lucrurile pe care le-ai învățat din această experiență, ce lucruri ai remediat din acel punct și cum crezi că te ajută această experiență în carieră.

„Ce așteptări salariale aveți?”

Ce urmărește specialistul în HR: Identificarea modului în care te auto-evaluezi și felul în care știi sau nu să negociezi.

Recomandare de răspuns: Răspunsul la această întrebare nu poate veni decât în urmă unei documentări serioase. Interesează-te cam care este nivelul salarial pentru un astfel de job la nivelul pieței. Ia în calcul neapărat și nivelul tău de pregătire și experiență anterioară și apoi alege suma cea mai mare care respectă toate aceste citerii. Nu uita, însă, să îi lași de înțeles angajatorului că ești dispus să negociezi. Astfel, îi vei arata că știi care îți sunt drepturile și care îți este valoarea, însă îți dorești job-ul și ești dispus să îl negociezi.

„Dacă vi s-ar oferi postul, când ați putea începe?”

Ce urmărește specialistul în HR: aflarea disponibilității de a începe, dacă se face oferta.

Recomandare de răspuns: Trebuie să arate că vei trata actualul angajator cu respect. Exemplu: trebuie să dau preaviz de minimum 15 zile.

Atenție! Vestea bună este că dacă ajungi la întrebarea asta înseamnă că intervievatorului i-ai făcut o impresie bună și că ai șanse mari să primești o ofertă. Totuși, trebuie evitate răspunsurile de genul „IMEDIAT” cu excepția situațiilor când nu ai un job și poți spune chiar în următoarele zile.

„Doriți să ne întrebați ceva?”

Acum este șansa ta pentru întrebările pe care să le pui la interviu. De obicei, ni se dă posibilitatea să punem întrebări dacă dorim. Această ocazie trebuie fructificată cât se poate de mult, fiind o șansă să aflăm și noi anumite informații necesare în decizia de a ne angaja în compania respectivă. În același timp, este o altă modalitate de a sublinia interesul pentru job și firmă.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
141
9
5

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online