...

Căutare avansată

Când evităm comunicarea scrisă?

22-04-2020 Diversitate
...

„Noapte bună”, îi spuse ea în mess fără să pună vreo paranteză, vreun smile, vreun emoticon, fără pupic grafic, fără precizarea că-i dă o îmbrățișare, iar el s-a culcat cu gândul că a supărat-o cu ceva – dar n-a întrebat-o dacă într-adevăr așa e, ce-i, prost? –, a avut una dintre cele mai agitate nopți din carieră, s-a vârcolit până spre dimineață, a visat apoi accidente vasculare și s-a trezit obosit, fără ca să știe, de fapt, că ea emise cel mai suav „noapte bună” de care a fost în stare, iar în toiul nopții au vizitat-o Zburători.

În altă ordine de idei, comunicarea scrisă e, uneori, nu doar insuficientă, ci chiar dăunătoare.

Tot sunăm goarna de ceva timp că internetu-i bravo și ne salvează de la o amploare mai mare a prăpădului socio-profesional de model coronavirus, și nu greșim prea mult.

Cu această ocazie, putem să transmitem un gând bun stimabilului Tim Berners-Lee și tuturor celor care au făcut posibilă apariția  și dezvoltarea internetului.

Internetul ne salvează, deci – atâta timp cât știm să-l folosim util, nefăcând abuz – inclusiv punându-ne la dispoziție o gamă generoasă de instrumente de comunicare. Unii aleg Skype, alții aleg e-mailul, unii aleg Zoom, alții aleg messenger, iar alții pur și simplu aleg Tinder.

Există situații, însă, – transmite TheBalanceCareers – în care ar fi recomandat să restrângem instrumentarul digital, alegând programele care au cea mai mare acoperire senzorială (unde poți vedea și auzi mai ales), sau cel puțin evitând aplicațiile sau formele de comunicare doar scrisă, întrucât s-ar putea să nu fim înțeleși prea corect.

Astea sunt de regulă situații cu o puternică încărcătură emoțională, iar cele trei despre care comunică TheBalanceCareers sunt:

Situațiile de conflict, în care, știi prea bine, fiecare inventează nonverbalul și paraverbalul cum îi place și-i convine sau în acord cu cele mai profunde frici.
Poate ai fost la un moment dat implicat în vreo dispută pe youtube – da? – sau, dacă ești suficient de bătrân, într-o reglare de conturi pe Faces.md. Ții minte că nu rezolvai cine știe ce multe în formă scrisă. Apăreau resentimente, discuții cu sinele în duș și mese imposibil de savurat din cauza gândurilor chinuitoare.
Dacă ai deci parte de o situație de conflict, fie o rezolvi față în față, fie cel puțin la telefon sau cu ajutorul unei aplicații unde se poate discuta.

Situația când ești supărat sau nervos.
Calm, mititelu’. Așteaptă. Îți spuneam odată despre strategiile (hyperlink ) de stabilizare a pulsului, da?
Multă spumă pot produce gurile și tastele noastre atunci când suntem nervoși.
După ce ne calmăm, putem reveni, scris sau în oricare altă formă, într-o manieră rațională, asupra chestiunii care a declanșat starea de nervozitate.
Dacă simți că iar se trezește monstrul, repeți procedura.

Situația când comunici vești proaste este una însoțită de reacția emoțională a celuilalt, firește, iar comunicarea veștilor proaste în formă scrisă ar putea transmite ideea că nu-ți prea pasă de cel căruia îi spui ceva ce n-ar vrea să audă.
În plus, ai putea fi văzut ca laș. Un exemplu ar fi despărțirea unui cuplu prin SMS.
Evident, sunt scenarii și mai proaste de atât – când nu comunici deloc veștile proaste, dar noi nu concurăm la căderi în jenant, nu?

Ei bine, amice, acum știi.

Noapte bună.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
1
1

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online