...

Căutare avansată

Lucrezi în ture de noapte? Vezi care sunt drepturile tale

28-02-2020 Ce spune Legea
...

 

N-ai să rămâi șocat dacă-ți spun că munca de noapte nu-ți face bine, nu? Noaptea e prevăzută pentru odihnă, în general, iar lucrul în perioada de noapte atrage după sine riscuri despre care am discutat într-un alt articol, cum ar fi problemele de metabolism, cele de sănătate mintală, cardiovasculare etc.

Cu toate astea, dacă tot ești curajos cât să atragi mânia zeului sănătății, măcar știi ce ești în măsură să ceri atunci când prestezi în regim nocturn?

Codul Muncii, țin’-te bine, că aterizăm în tine!

Pentru munca de noapte trebuie să ți se dea cu cel puțin 50% mai mult decât prevede salariul de bază (articolul 159), asta în cazul în care lucrezi în schimburi, că sunt două metode de a lucra noaptea...

Ok, hai s-o luăm cu începutul. Articolul 103.

Se consideră lucru de noapte lucrul care este cuprins între orele 22:00 și 6:00.

Varianta numărul 1 de lucru de noapte:
Lucrul tău presupune și schimb de zi, dar uneori se întâmplă să nimerești în orarul de noapte (lucru în schimburi). În acest caz, noaptea vei primi cu acele 50% mai mult decât primești în schimbul de zi.

Varianta numărul 2 de lucru de noapte:
Ești angajat special pentru lucrul de noapte, adică mereu lucrezi noaptea, ai un singur regim, bietul de tine, și acela-i nocturn, mereu și invariabil. În acest caz, salariul e stabilit de la bun început.

Indiferent de varianta de lucru de noapte la care te-ai pretat însă, dacă, timp de șase luni, ai deja 120 de ore lucrate în regim de noapte, angajatorul îți asigură un control medical din contul său.

Este nevoie de acordul tău scris în legătură cu prestarea muncii de noapte dacă:

  • Ai dizabilități severe și accentuate;
  • Ești părinte de copil cu vârsta de până la patru ani sau cu dizabilități;
  • Îmbini concediile de îngrijire a copilului descrise de articolele 126 (Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani) și 127 (Concediile pentru salariaţii care au adoptat copii nou-născuţi sau i-au luat sub tutelă), al.2 (Salariatului care a adoptat un copil nou-născut nemijlocit din maternitate sau l-a luat sub tutelă i se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, conform art.126) cu activitatea de muncă;
  • Îngrijești un membru al familiei care este bolnav și ai toate dovezile necesare.

Nu poți fi pus să lucrezi noaptea dacă:

  • Nu ai 18 ani;
  • Ești gravid(ă);
  • Munca de noapte îți este contraindicată de medic (ai și certificatul corespunzător nefalsificat);
  • Te afli în stagiul de formare profesională continuă (articolul 218).

Ține minte! Toate astea de mai sus sunt aplicabile și revendicabile doar dacă lucrezi în baza unui contract de muncă. Dacă lucrezi în baza unui contract de cumătrîncredere, îți asumi riscurile.

Așadar, dragă bufniță, liliac sau iasomie care probabil doarme la ora publicării articolului, ai grijă  de tine. Jobs.diez are și el grijă, atât cât poate, dar ai și tu grijă, ne-am înțeles?

Toate bune.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online