...

Căutare avansată

Bu-nă ziiiii-ua! Stați jos, scoateți carnetele de muncă

03-09-2019 Date Statistice
...

Echipați cu flori, uniforme și o incredibilă putere de a minți, copiii țării au revenit azi în bănci spunând că le-a fost dor. Bravo lor. Pariez că și angajatorilor le-a fost dor de salariați part-time.

Eu nu am cum încuraja lucrul part-time în perioada studiilor din perspectiva unuia care a lucrat part-time în perioada studiilor din simplu motiv că eu n-am lucrat part-time în perioada studiilor, dar – Universul și angajatorii de la magazinele de papuci din Palas Mall din Iași mi-s martori – am încercat.

Motivul? Aveam nevoie de bani. Doar ăsta era motivul. Nu căutam experiență, nu căutam ocupație, nu căutam distracție sau magnifice oportunități de a cunoaște oameni noi și de a lucra într-o echipă activă și dinamică. Sub nicio formă. Bani voiam. Și nu pentru distracție, ci pentru a mânca și a-mi plăti căminul voiam bani. Și nu i-am obținut pentru că nu m-au luat. În consecință, cu bujori  rușinați în obrăjori, am luat bani de la părinți. Ah, da, fusesem Moș Crăciun în câteva grădinițe din Iași, în iarna lui 2013, în ultimul an de master. Master Crăciun… cel mai mult, în toată treaba asta, mi-au plăcut educatoarele.

Marea mea sugestie, atunci când vine vorba de munca part-time, ar fi să fii sigur că ai nevoie de banii ăia. De ce ai nevoie și cât de tare ai nevoie. Munca part-time presupune niște riscuri totuși. Riscul de a nu avea suficient de mult timp pentru învățat, riscul de a nu te alimenta corect, riscul de a fi supra-obosit.

Durata programului de muncă, precum și salariul și celelalte condiții vor fi negociate și consfințite prin contractual individual de muncă, la edificarea căruia te rog să ai grijă – dar mare grijă – să nu ai atitudinea unui lălâu neajutorat căruia i se face o favoare fiind angajat. Respectă-te și cere un salariu pe potriva muncii prestate, fără s-o dai totuși în extrema cealaltă, în care tinerii lucrători plutesc printre stele cerând salarii astrale pentru munci de nimic.

În plus, dacă ești minor, pe lângă mare grijă la sexosferă, mai ai grijă și la rigorile Codului Muncii, mai exact ale articolului 152 de acolo. Citez:

  1. În cazul salarizării pe unitate de timp, salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani salariul li se plăteşte ţinîndu-se cont de durata redusă a muncii zilnice. 
  2. Munca salariaţilor minori care lucrează în acord este retribuită în baza tarifelor pentru munca în acord stabilite salariaţilor adulţi.
  3. Munca elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţămînt secundar general, secundar profesional şi mediu de specialitate, care nu au atins vîrsta de 18 ani, prestată în afara timpului de studii, se retribuie proporţional cu timpul lucrat sau în acord. 
  4. În cazurile prevăzute la alin. (1)-(3), angajatorul poate să stabilească, din contul mijloacelor proprii, un spor la salariul tarifar pentru timpul cu care durata muncii zilnice a salariaţilor minori se micşorează în comparaţie cu durata muncii zilnice a salariaţilor adulţi.

Decizii raționale și cu consecințe asumate îți doresc, așadar, și, după caz, spor la treabă.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online