...

Căutare avansată

Aveţi grijă când vă pleacă cineva din companie. Nu mai stau alţii la coadă, ca pe vremuri

27-03-2018 Pentru companii
...

Companiile ar trebui să acorde o atenţie mai mare angajaţilor care dau semne că vor să părăsească organizaţia, pentru că nu mai există suficient de multă forţă de muncă disponibilă, iar fluctuaţia de personal este îngrijorătoare în unele sectoare. Aceasta a fost doar una dintre concluziile la care au ajuns specialiştii în resurse umane prezenţi ieri la cea de-a XII-a ediţie a ZF HR Trends. 

„Cauzele care au dus la deficitul de personal stau în faptul că ani de zile angajaţii nu au fost trataţi cum trebuie. Mulţi directori de HR spuneau că dacă un angajat pleacă, va veni altul în locul său, însă a venit momentul în care nu mai e coadă la uşă“, a spus prof. dr. Lavinia Raşcă, profesor de strategie şi antreprenoriat în cadrul şcolii de afaceri ASEBUSS.

Departamentul de resurse umane are un rol mult mai strategic decât este percepţia generală, crucial pentru soluţionarea problemei create de deficitul mare de personal din piaţă.

Angajatorii încep să se uite la potenţialul de dezvoltare al oamenilor, pentru că şi-au dat seama că nu mai pot recruta doar top performeri.

„Cu ani în urmă ne uitam la forţa de muncă ca fiind o plajă largă, aşteptam ca angajaţii să vină la noi pentru că erau mulţi, acum noi, ca  angajatori, ne ducem către ei şi căutăm cei mai buni candidaţi. Înainte defineam oamenii ca fiind resurse, acum ne uităm la angajaţi şi la potenţialul  lor de a deveni mai buni, de a performa şi a impacta compania“, a spus Mihai Cepoi, solution sales executive în cadrul SAP.

În plus, companiile trebuie să devină din ce în ce mai transparente în ceea ce priveşte ofertele salariale şi de beneficii, în contextul în care piaţa muncii suferă de o penurie de candidaţi, iar procesul de recrutare este dificil.

„Salariul este o componentă foarte importantă în acceptarea unui job, aşa că noi avem o secţiune dedicată salariului şi încercăm să determinăm companiile să dea astfel de detalii. Un recrutor pierde cel mai mult timp refuzând candidaţi, iar sistemul nostru ajută recrutorul să nu mai piardă timp cu acei candidaţi“, a spus Călin Ştefănescu, co-fondator al Happy Recruiter, o companie care a creat un robot (Dora) care recrutează can­didaţi pentru poziţii blue collar prin inter­mendiul Facebook Messenger.

„Felul în care un birou este construit are un impact mare asupra felului în care oamenii lucrează. Oamenii nu vor mai lucra în birouri de 20-30 de locuri, unii în faţa altora, ci vor avea spaţii de relaxare, locuri de meetinguri. Birourile vor înceta să mai aibă aspectul clasic de şiruri de mese cu scaune de-o parte şi de alta“, a explicat George Didoiu, associate director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

În ceea ce priveşte viitorul pieţei muncii, angajatorii au spus la unison că oamenii îşi vor alege locul de muncă în funcţie de lider şi vor solicita criterii transparente de evaluare a performanţei. De asemenea, angajaţii se vor orienta spre companii în care munca lor să aibă un sens, iar activitatea lor să fie cunoscută şi recunoscută, a mai spus Lavinia Raşca de la ASEBUSS.

Articolul integral poate fi citit aici

 

Cât de utilă ți-a fost această informație?
0
0
0

Admin
Autor: Bujnița Denis

Oratorica online