...

Căutare avansată

Angajat responsabil sau incomod? Cum e să ai un copil mic și un job full-time ne spune Lilia Tatarciuc, PR-manager la „Viorica Cosmetic”

03-12-2018 Interviuri
...

Angajatorii din țara noastră au uneori dubii în a angaja mame cu copii mici: bebelușii cer timp, mamele sunt nevoite să-și ia liber mai des pentru că cei mici sunt, de regulă, prioritatea numărul unu. Dar acesta nu e decât un stereotip, pe care echipa jobs.diez a încercat să-l dărâme: o tânără mămică a unui băiețel care face curând trei ani, cu job full-time și implicată în o grămadă de proiecte, ne-a spus cum e, de fapt, să combini maternitatea cu jobul și că creșterea unui copil e, în primul rând, o muncă în echipă. 

1. Cu ce te ocupi la moment, ce job ai?

La moment sunt PR-manager la „Viorica Cosmetic” și mai am câteva proiecte legate tot de marketing și social media în alte domenii, fac master la Finanțe și Bănci și mai fac și Școala Auto.

2. Cât de devreme te trezești ca să reușești tot?

Pentru că trebuie să-mi duc copilul la grădiniță, mă trezesc la ora 6, la 7:10 suntem deja acolo și mai departe mă duc la muncă. Soțul mă ajută foarte mult, pentru că are un orar un pic mai flexibil. Recent am fost într-o deplasare la București și tare multă lume se miră cum am putut să mă duc, având copil mic acasă.

...

3. Cum combini rolul de mamă și jobul?

Încerc să-i acord cât mai multă atenție în timpul liber, sâmbătă și duminica mă străduiesc să ies mereu cu el afară, să mergem în parc, să facem diverse activități, vara am fost și la un festival cu el, unde a rămas foarte impresionat. În decembrie face 3 anișori, e încă mic, dar deja prinde tot ce vede.

4. S-a adaptat mai greu la grădiniță, fiind încă mic?

L-am dus acolo la un an și trei luni. După că făcusem practica de licență la „Viorica Comsetic”, mi s-a propus să rămân acolo și eu am știut că aceasta este șansa mea pe care nu trebuie s-o ratez. După multe contradicții și polemici, am decis că totuși o să încep să lucrez full-time. Cred că sunt norocoasă că copilul meu nu e bolnăvicios și nu a fost nevoie să mă rup de la muncă de fiecare dată cînd se întâmplă ceva.

...

5. Cine te ajută să le reușești pe toate?

Mama mea, soțul meu, desigur, mai ales cînd am lecții la universitate. Cred că în astfel de situații e mereu important să ceri ajutor dacă ai nevoie, nu doar să aștepți să ți se ofere.

6. Cât e de important să ai un partener care să te ajute?

E tare important. Nu doar să te ajute, dar și să te susțină, să se bucure alături de tine de reușitele tale și să înțeleagă cît sunt ele de importante pentru tine. Cred că rolurile în cuplu ar trebuie echilibrate, să fie 50/50, să trecem peste acele dogme vechi în care femeia stă acasă la cratiță. La mine în familie femeile mereu erau active, lucrau, aveau ocupații și cred că asta mi s-a transmis și mie.

7. Crezi că angajatorii de la noi sunt mai puțin dispuși să ia la muncă mame cu copii mici?

...

Înainte mi se părea că da, dar la jobul meu actual sunt deja 3 colege cu copii mici, preșcolari. Cred că un angajator bun nu va aprecia omul din perspectiva stării lui familiale, dar a ambițiilor pe care le are. Și nu aș spune că mamele cu copii își cer mai des voie acasă sau au nevoie de zile libere mai frecvent – de un an și jumătate de cînd lucrez, mi-am cerut voie maximum 10 zile în total de la muncă pentru că aveam nevoie să stau cu copilul. Cei la HR, recruiterii trebuie să ia în calcul mai multe aspecte și nu doar prezența copilului, plus la asta există o perioadă de încercare, în care poți să vezi cum e omul și dacă își face bine munca.

Eu știu că angajatorul meu se bizuie pe mine și pe responsabilitatea mea și știu că trebuie să realizez sarcinile și să-mi duc la capăt promisiunile pe care le-am făcut.

8. Ce crezi că trebuie să se schimbe în Moldova ca mamele cu copii mici să-și poată permite mai multe activități?

......

Din partea angajatorilor, deschiderea de a lua la lucru mămici, de a le ajute să se dezvolte și să se manifeste. Cred că un aspect important ar fi să nu avem bătăi de cap cu grădinițele, să existe personal suficient, dispus să muncească cu copiii. Nu știu dacă o creșă la locul de muncă ar fi o idee bună: cel puțin, pe mine m-ar sustrage.

9. Ce avantaje sau calități crezi că pot oferi unei companii femeile care au deja copii?

Aici totuși depinde de fiecare persoană în parte. Într-adevăr, copilul te poate face mai responsabil, dar nu e o regulă general valabilă. Dacă toată viața nu ai avut simțul responsabilității dezvoltat, el nu va apărea din senin. Sunt mulți angajați fără familie sau copii și care oricum demisionează sau nu rezistă la muncă, chiar dacă au timp liber și mai puține responsabilități.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
1
0
0

Mihaila Patricia
Autor: Patricia Mihailă

Oratorica online