...

Căutare avansată

Analogia job-relație. Plecăm sau nu când este greu?

14-04-2020 Diversitate
...

Mulți o duc prost în perioada asta – multe companii, multe afaceri, mulți oameni, multe relații.

O duc prost pentru că apar probleme sau se acutizează și se multiplică cele deja existente.

Atunci când sunt probleme, unul dintre impulsuri – firesc, de altfel – este să căutăm alternative și locuri mai bune și mai plăcute în care să ne adăpostim, lucru valabil atât pentru job, cât și pentru relații.

Mulți poate are vrea deci, acum, în criză, când bani sunt mai puțini, când nervozitatea e mare, când viitorul e incert, să-și părăsească locul de muncă și, nu-i exclus, și partenerul cu care vai, nu se mai înțeleg.

Ce facem deci, plecăm sau nu? Plecăm. Sau nu.

Facem ce vrem, evident, dar fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele ei. Nouă nu ne rămâne decât să decidem care set de avantaje și dezavantaje este mai suportabil pentru noi.

Dacă plecăm atunci când ne este rău, înfulecăm spuma și frișca de pe fiecare tort din sala de ceremonii, dar fără să ajungem la partea nutritivă și sațioasă a vreunuia. Culegem satisfacția imediată, confortul conjunctural, fără însă să dezvoltăm o legătură emoțională veritabilă, nici cu jobul, nici cu partenerul din relație.

Dacă decidem să rămânem chiar și atunci când sunt probleme, s-ar putea să ne fie mai bine pe viitor, iar aici ar fi câteva puncte de vedere solide care susțin ideea.

În cartea 12 Reguli de Viață – Un Antidot la Haosul din Jurul Nostru, psihologul Jordan Peterson spune, la regula a șaptea – Concetrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate) –, despre beneficiile sacrificării prezentului în numele viitorului. Ai putea să te întrebi „ei bine, dacă oricum ajung să sacrific ceva și să trăiesc bine în viitor, de ce să nu trăiesc la fel de bine acum? De ce să nu inversez puțin cronologic lucrurile?”. Logic. Atâta doar că farmecul sacrificiului momentului constă în faptul că intensitatea bucuriei din viitor crește. E ca atunci când strângi furtunul dușului, cu apa pornită. Nu curge nimic, dar când iese, apoi iese.

Ideea rezistenței în fața furtunii este susținută și de pe alt front teoretic de unul dintre cei mai acerbi promovatori ai răbdării și consecvenței (din nou, atât în relație, cât și la locul de muncă) – Simon Sinek. Inspirația acestui articol a venit anume din comparația pe care o face autorul între felul în care ajungem să ne placă jobul și felul în care ajungem să iubim partenerul, ceea ce nu înseamnă că jobul și relația sunt două tărâmuri gemene care s-a întâmplat să fie asemănătoare și între care e oportun din când în când să facem analogii. Sinek aduce și exemplul practicării sportului care, în egală măsură, cere consecvență.

Nu vorbim deci despre tărâmuri cu reguli speciale și care ocazional produc coincidențe, ci vorbim despre o virtute universală, comună multor, multor domenii – răbdarea. Răbdarea devine tenacitate, antrenează gesturi care construiesc și fortifică relațiile, creează legături emoționale și produce sensul permanenței și devotamentului.

Ca să nu vrei să pleci de la jobul tău (și din relație, da) la primul vânt mai puternic, poate că ar fi binevenite mici gesturi care să strângă legătura.

Apropo, ți-ai mai sunat colegii? Mai știi ce fac? Ai putea să le dai o mână de ajutor? Ai putea să contribui la mișcarea carului care acum e un pic mai împotmolit în noroi, chiar dacă asta, într-adevăr, nu intră numaidecât în obligațiunile tale?

Cât de utilă ți-a fost această informație?
6
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online