...

Căutare avansată

Adaptabilitate pentru vremuri grele. Odă creierului curios.

19-03-2020 Diversitate
...

Nu se știe ce va fi la finalul întregii tărășenii în care ne aflăm momentan.

Ce va fi cu piața muncii după toată agitația covidă, ce afaceri vor avea de profitat, ce afaceri vor dispărea, ce tip de specialiști vor fi la căutare, în ce zone de activitate se vor cultiva inițiative?

Predicții se fac, speculații se produc, garanții nu-s.

În condiții de imprevizibilitate economică și de așteptare încordată, ar fi o idee nu rea să fim pregătiți. Pregătiți de ce? Bună întrebare. Pregătiți de orice. A fi pregătit de orice înseamnă, în principiu, a fi adaptabil, a avea fler.

Flerul poate fi, desigur, subîntins de o înclinație naturală în acest sens, dar mai trebuie și întreținut și alimentat – vei putea fi cu atât mai adaptabil, cu cât vei cunoaște mai multe și vei fi dispus să înveți.

TheLadders îți prezintă câteva trăsături sau, mai curând, obișnuințe din registrul unui individ dispus să învețe și care ar putea, în consecință, să manifeste flexibilitate atunci când e nevoie de ea, or, așa cum ziceam la început, aflați în ajunul unor realități extrem de pixelate, de flexbilitate s-ar putea să fie mare nevoie.

Lectura permanentă
Alimentarea creierului cu informație și menținerea stării sale de funcționare sunt practici indispensabile omului care pretinde că vrea să se dezvolte și să poată cuprinde multiple zări de interes.

Înțelegerea învățării ca proces continuu
Să înțelegi că mereu este loc de mai mult și de mai bine și să prețuiești dezvoltarea intelectuală ca proces în sine, savurând fiecare treaptă urcată chiar dacă nu vezi vreun capăt concret al scării pe undeva, înseamnă să ții, în mod autentic, la puterea ta de cunoaștere.

Provocarea și alimentarea curiozității
Uneori curiozitatea poate să nu fie. S-ar putea să te fi cantonat în obișnuințele tale zilnice care nu cer cine știe ce absorbție de noi informații și să fii cumva comod cu treaba asta. Încearcă să forțezi un pic limitele, să dărâmi pereții pe care ți i-ai construit în jurul dorinței tale de cunoaștere și pur și simplu înhață idei, cunoștințe și date din jur – din conversații, din cărți, din site-uri, de oriunde și, în mod continuu, reactualizează-ți setea de a ști mai mult.

Împărtășirea cunoștințelor
Super însușitorii – cum îi numește TheLadders (super learners) – îi învață și pe alții ceea ce știu. Asta deloc nu înseamnă să-ți aduni prietenii și să faci conferințe cu ei, dând sfaturi neîntrebat și făcând-o pe guru.
Să împărtășești, totuși, din ceea ce știi, atunci când e cazul, te face și pe tine să înțelegi mai bine ceea ce ai învățat. Dacă nu ai cui transmite informațiile pe care le deții, ai putea scrie despre ele – e și asta o strategie bună de consolidare a cunoștințelor.

Protejarea creierului și menținerea sa în formă
Asta înseamnă efectiv să-ți protejezi creierul de ramolire și atrofiere, ceea ce ar presupune, pe de o parte, alimentarea sa cu substanțe folositoare care se extrag dintr-o dietă sănătoasă (fructe, legume, pomușoare, cereale, pește etc) și alimentarea sa cu oxigen pe de altă parte (sport, plimbări, mișcare). Evident, contează și cât de mult te stresezi. Dacă reușești s-o faci mai puțin, e în avantajul tău. Sună simplu. Nu e simplu deloc, totuși. Stresul e cu mult mai mult decât un întrerupător pe care-l pornești și îl oprești când vrei, sunt mulți factori care-l determină, firește. Cu toate astea, dacă găsești mecanismul anti-stres eficient pentru tine, utilizează-l.

Relaxarea creierului
Da, tu înveți și te dezvolți, dar creierul are nevoie și de niscai odihnă, exact ca și mușchii – cei care fac sport, știu despre ce vorbesc. Poți să-i dai mușchiului sarcină până simți că nu mai poate – el chiar uneori nu mai poate – și, vai de mine, rezultat aproape că nu vezi. Îl lași să se odihnească puțin – el crește și te simți mai bine.
Creierul e la fel. Se recomandă reprize de învățare (solicitare cerebrală) cu durată între 30 și 50 de minute. Apoi iei o pauză mică (asta ar fi și ideea, de altfel – pauze mici și frecvente).

Ei bine, trăiască-ți creierul, spor îți urăm, și pregătire plenară pentru vremuri dulci.

Cât de utilă ți-a fost această informație?
3
0
0

Catalin Ungureanu
Autor: Catalin Ungureanu

Oratorica online